Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

22 Kasım, 2018

Türkiye’de 1981’den beri, her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesinin yayınlanması ile resmileşmişti.

Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981’de, “başöğretmen” olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Kutlayalım mı ? Kutlayalım. Ama önce Başöğretmenimizi anlayalım. Esas dersi o verdi çünkü. Hem de bütün dünyaya.

Bir ülkede öğretmen nasıl yetiştirilir? Öğretmene nasıl değer verilir? Öğretmenlik nasıl yapılır? Çocuklar nasıl korunur, kollanır? Bilim nasıl yapılır? Üniversite nedir ve ne işe yarar? Bu ve buna benzer soruların cevabını Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk vermiştir zaten. Mesele onun gösterdiği bu yoldan ilerleyebilmekte.

Başöğretmen Kemal ismini matematik öğretmeninden almıştır. Kemal’in kelime anlamı; Bilgi ve erdem bakımından olgunluk, yetkinlik, erginlik, eksiksizlik. Sizce öğretmeni tarafından Kemal ismi rasgele mi verildi? Yoksa öğretmeni Mustafa Kemal’deki bu ışığı gördü mü? Bizde çocuklarımızda ki ışığı görebiliyor muyuz?

Öğretmenin ekonomik durumundan mı bahsediyorsunuz? Çözümü Büyük Önder vermiş;

Meclis’ de vekil maaşları münakaşa ediliyor. Devrin Maliye vekili Gümüşhane meb’usu Hasan Fehmi Bey (Ataç), Mustafa Kemâl’ e soruyor, diyor ki, “Paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz; ne kadar verelim?”

Paşa düşünüyor ve şöyle cevap veriyor:

-Öğretmen maaşlarını geçmesin!

Öğretmenin saygınlığı ya da meslek onurumu mesele? Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün okulları ziyaret ettiğinde, dersi ayakta dinlediği fotoğrafı bilirsiniz?

Nasıl bir öğretmen mi olacağız? Ne mi öğreteceğiz? Ne diyor Büyük Önder:  “Benim asıl anlatılacak yanım, öğretmenliğimdir. Topluma, milletime ben öğretmenlik yapabiliyorsam, beni onunla anlatın. Yoksa kazandığım, yaptığım öteki işlerle beni anlatmanız pek önemli değildir.” Öğretmenlik ufuk açmaktır. Öğretmenlik hedef koymaktır. Öğretmenlik çalışmayı öğretmektir. Öğretmenlik çağı yakalamak, bilimi, sanatı sevdirmektir. Çocukla çocuk, gençlerle genç olabilmektir. Siz gençlere bunu verin gerisini onlar becerir. Matematiği de becerir, Edebiyatı da.

ATATÜRK DİYOR Kİ

Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir.

Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.

Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. “Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır”.

“Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur.”

“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.” Daha ne desin. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Deniz KULA

AES Çanakkale İl Temsilcisi

Yorum Yap