Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ISMARLAMA ENFLASYONA RAĞMEN MEMURLAR 7,17 ALACAKLI

03 Aralık, 2018

BASK Genel Başkanı Bayram ZENGİN Kasım  ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; bazı bakanların daha önce yaptıkları açıklamalar dikkate alındığında, açıklanan enflasyon oranının ısmarlama olduğu kuşkusu taşıdıklarını, sözkonusu enflasyon düşüşünün memur ve emeklinin cebine yansımadığı söyledi.

2018 yılı kayıplarının telafi edilmesi ve  4. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin 2019 yılına ilişkin kısmının acilen revize edilmesi için ısrarcı olduklarını belirten  Bayram ZENGİN, basın açıklamasında şöyle dedi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Kasım ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) bir önceki aya göre % 1.44 oranında düşmüş, Aralık ayına göre ise % 20.79  oranında artmıştır.

Temmuz ayında memur ve emeklilerine verilen % 3,5 artış   dönemin bitmesine bir ay kala erimekle kalmamış, Kasım sonu itibariyle memur ve emeklileri % 7.17 oranında alacaklı hale gelmiştir.

 

MEMURLAR YOKSULLAŞIYOR

Memur ve emeklilerin aylıklarına son olarak  Temmuz ayında % 3.5 oranında artış yapılmıştı.

Kasım ayı enflasyonu  eksi (-) % 1.44 olarak açıklanmıştır. Bu  durumda Temmuz-Kasım dönemindeki toplam kümülatif enflasyon kaybı ise % 10.67’ye gerilemiştir.

Bu çerçevede BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan hesaplamaya göre; TÜİK’in  açıkladığı (-) % 1,44 oranındaki Kasım  ayı enflasyonu ile % 10,67 oranındaki  Temmuz-Kasım dönemi (Temmuz + Ağustos + Eylül + Ekim + Kasım enflasyonu kümülatif toplamı) enflasyonuna göre, bekar memurlar üzerinden (çalışmayan eş ve çocuk yardımları hariç) değerlendirildiğinde kayıpların özeti şudur:

12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin aylığının; Temmuz ayı aylığına göre  Kasım ayındaki erime miktarı 303,50 TL’dir.

Aynı şekilde;

  • 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun aylığında Kasım ayındaki erime miktarı  373,82 TL’dir
  • 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin aylığında Kasım ayındaki erime miktarı  416,87 TL’dir
  • 8/3 derece ve kadrodaki  bir pratisyen doktorun aylığında Kasım ayındaki erime miktarı  531,90 TL’dir
  • 12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin aylığında Kasım ayındaki erime miktarı  356,84 TL’dir
  • 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) aylığında Kasım ayındaki erime miktarı  564,98 TL’dir

Asgari ücretin yılın ilk 11 ayındaki toplam erime miktarı 333,29 TL olmuştur.

 

ARTIK TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMSÜZDÜR

Yılın ilk onbir ayında enflasyon oranının % 20.79’a yükselmesi ve 2018 yılı için öngörülen % 5’lik enflasyon oranının 4 katı olarak artması, halen TBMM genel kurul gündemindeki 2019 yılı Bütçe Kanunu Teklifi rakamlarının gerçekçi olmadığını ve revize edilmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır.

Bu durumda 4. dönem toplu sözleşmesi hükümsüz hale gelmiştir. Hükümetin sermaye kesimi ile yaptığı yeniden yapılandırmanın hakkaniyet gereği karşılığı kamu görevlileri ve emeklileri için toplu sözleşmenin revize edilmesidir.

 

 

 

 

Toplu sözleşmenin tarafları olan yetkili sendikalar ve Hükümetin acilen bir araya gelerek 2018 kayıplarını gecikmeksizin karşılanmasını konuşmalı, 2019 yılında aylıklara yapılacak artışları ise  yeniden belirlemelidir.

2019 YILI YENİDEN KONUŞULMALIDIR.

2018-2019 yılı toplu sözleşmesi imzalandığında enflasyon tahmini 2018 yılı için % 5 ve 2019 yılı için % 5 olarak öngörülmekteydi.

Oysa 2018 yılının ilk onbir ayında % 20,79 olmuştur. 2018 yılı yeniden değerlenme oranı % 23.73 olarak açıklanması Memur ve emeklilerin kayıplarının büyüklüğünü göstermektedir. 2018 yılı kayıpları Ocak ayına bırakılmamalı, Aralık ayı içinde ikramiye veya seyyanen ödeme şeklinde bir telafi ödemesi yapılmalıdır.

Açıklanan TÜİK oranları ve Bütçe Kanun Teklifi öngörüleri dikkate alındığında 2019 yılı ilk altı ayı için Ocak ayında % 4’lük artış kabul edilemez.

2019 yılı enflasyon tahmini olan % 15.9’un muhtemel sapma dikkate alınarak en az % 10’luk kısmı, Ocak artışı olarak belirlenerek memur ve emeklilerine verilmelidir.

Sermaye kesimi için yapılan iyileştirme ve yeniden yapılandırmalar memur ve emeklileri için de yapılmalıdır.

2017 yılı  için en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen mükelleflerinin ilk 15 sırasındakilerden 9’uzun bankalar olması düşündürücüdür.

Ve yine 2018 yılının ilk 10 ayında, parasının nakit olarak bankaya yatıran yurt içinde yerleşik milyoner sayısında 39 bin 236 kişilik artış da düşündürücüdür.

Memur ve emeklileri olarak, kriz dönemlerinin külfetinin de nimetinin de paylaşılmasını istiyoruz.

 

MEMUR-SEN’İN GÜNDEM SAPTIRMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

2018 yılı enflasyon kayıplarının telafisi konusunda adım atmamakta ve toplu sözleşme revizyonunu Hükumet ile görüşmemekte direnen Memur-Sen, sorumlusu olduğu sorunları çözmeğe çalışmak yerine popülist konuları önceleyerek dikkat dağıtmakta ve gündem saptırmaktadır.

2019 yılı bütçe görüşmelerinde susturucu takılmışçasına sessizliğini korumakla kalmayıp, memur ve emeklilerinin en haklı taleplerini ustaca ıskalamaya devam etmektedir.

Şimdi 7 Aralıkta toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında iktidarın elini güçlendirmek için yeni oyunlar, yeni peşkeşler  peşindedir.

Kurul; 2018 kayıpları, 2019 yılı revizyonu, memurların ikramiye hakkı gibi sınırlı temel konular konuşulup karar bağlanmadan, gündeme başka konuların taşınmasına izin verilmemelidir. Kurul üyesi diğer konfederasyonlara, gündem saptırılması halinde toplantıyı terketme çağrısında bulunuyoruz.

Bir kere daha hatırlatmak isteriz ki;

Memurlar ve emeklileri bu oyunlara, bu peşkeşlere izin vermeyecektir.

BASK olarak memur ve emeklilerine ihaneti deşifre edecek, peşkeşi boşa çıkaracağız.”

                                                                                                                             BASIN BÜROSU

Yorum Yap