Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Yetiştirme Kursları Çözüm Önerilerimizi Bakanlığa Sunduk

28 Ekim, 2014

Yurdun her köşesinde, her öğrencinin öncelikle kendi okulu ve sınıfında yeterli bilimsel eğitim alması, ihtiyaç duyduğu takviye ders ve kurslara da ücretsiz ulaşması bizim de hayalimizdir. Bu derslerin yalnızca akademik boyutuyla değil, sanat, spor ve kültür içeriğiyle zenginleşmesiyle de ilgiliyiz.

n

Bu kapsamda önce İl Başkanımız İbrahim Halil ARSLAN tarafından Elazığ İl Milli Eğitim’e sunulan  bir raporla detaylandırılan sorunlar, merkez yönetimimiz tarafından Türkiye geneli projeksiyonu ile genişletilmiş ve bakanlık İKGM ne ulaştırılmıştır. Var olan sorunu net olarak tespit eden rapor ve çözüm önerilerimiz popülizm içermemekte, uygulanabilir bir metindir. Bu raporun oluşmasında büyük katkısı olan katkısı olan Elazığ İl Başkanımız Sayın İbrahim Halil ARSLAN başta olmak üzere teşkilatımıza ve Genel Sekreterimiz Sayın Serkan AVCI’ya teşekkür ediyoruz. MEB İKGM’ne ulaştırdığımız rapor ektedir.

n

 

n

Anadolu Eğitim Sendikası Basın Sekreterliği

n

 

n

 

n

 

n

Sayı: 878-14/2738                                                                                                      Tarih: 27/10/2014

n

Konu: Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları hakkında

n

İlgi: 26/08/2014 Tarih ve 45512797/20/3557646 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi

n

 

n

TC

n

Milli Eğitim Bakanlığı

n

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne

n

 

n

Dershanelerin kapatılması sürecinde birçok veli devlet okullarında açılacak kurslara güvenerek çocuğunu dershaneye göndermemiştir ancak,  edindiğimiz bilgilere göre birçok okulda kursların tam anlamıyla açılamayacağı velilere söylenerek veliler dershanelere yönlendirilmektedir. Dershane kapatmakla kurs ihtiyacı ortadan kalkmayacağına göre bakanlığımızın gerekli tedbirleri ivedilikle alınmasında öğrenci, veli ve öğretmenlerimiz açısından kamu yararı vardır.

n

Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin uygulanmasında tespit ettiğimiz, teşkilatlarımızca sendikamıza ulaşan bilgiler doğrultusunda raporlaştırdığımız aksaklıklar ve çözüm önerilerimiz ekte olup, gereğini arz ve talep ederiz.  

n

 

n

Serkan AVCI

n

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Sekreteri

n

 

n

 

n

Ek: Meb Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin Uygulanmasında Tespit Edilen Aksaklıklar Ve Öneriler

n

 

n

 

n

MEB ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİMİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI YÖNERGESİNİN UYGULANMASINDA TESPİT EDİLEN AKSAKLIKLAR VE ÖNERİLER

n

1. Kapatılacak olan dershaneler yerine alternatif olarak getirilmeye çalışılan okul yetiştirme kurslarının verimli olması yetkin öğretmenlerin istekli olarak çalışması esastır, ücretli istihdamı ve kadroluların baskıyla çalıştırılması yanlışına düşülmemelidir.

n

2. Kadrolu öğretmenlerimizin okul ders saatleri dışında verebilecekleri eğitim hizmeti olağan ek ders ücretleriyle karşılık bulmayacak bir özveri, ayrı bir hazırlık, değerlendirme gerektireceğinden normal ek ders ücreti ile takdir edilemez. Bu ücret halen dershanelerde takdir edilen ders saati ücretleriyle uyumlu olmalı, net 20 Liranın altına düşmemelidir.

n

3. Okulda yapılacak çocuk kulübü faaliyetinden, dolayısıyla çalışmayı yapacak öğretmenin emeğinden,  okulda sözleşmeli olarak çalışan personellerden hizmetli veya memurun sigorta priminin ödenecek olması yanlış bir uygulamadır. Öğretmenin emeğinden sağlanacak bir gelirle bu ödemelerin yapılması yanlıştır.

n

4. Öğrenciler ders seçim yaparken öğretmenlerini de seçme isteğindedirler. Ancak kurs talep formlarıyla birlikte bu kurslarda derse girecek olan öğretmenlerin isimleri belirtilmediğinden, söz konusu süreç sağlıklı bir şekilde yürütülememektedir.

n

5. Öğrencilerin tercih ettikleri öğretmenle kurs açılması için yeterli sayıya ulaşılamamışsa, kurs açılabilecek öğretmen sayısının birden fazla olması durumunda öğrencinin tercihi yeniden alınmalıdır.

n

6. Bazı derslerin öğrenciler tarafından seçilmiş olmasına ve derse girecek öğretmenin istekli oluşuna rağmen, dersin akademik olarak değersizleştirilerek kurs açılmaması yönünde tutumlar sergilenmektedir. Bu nedenle talep edilen her dersten kurs açılması yönünde gerekli tedbirlerin alınması için İl Milli Eğitim müdürlüklerine bilgilendirme yapılmalıdır.

n

7. Yönergenin “Öğrenci/kursiyer sayısı” ilgili maddesi açık ve net olmasına rağmen okullarda türlü bahanelerle sınıf mevcutları yükseltilmektedir. Keyfi ve yönergeye aykırı bu tutumların açılacak kursların öğretim kalitesini düşüreceği unutulmamalıdır.

n

8. Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dâhil toplam 40 saate kadar ders verebilecek olmasına rağmen, okul idareleri tarafından hafta sonları açılacak kurslardan 10 saatten fazla ücret ödenemeyeceği ifade edilmektedir. Düşük ücretler nedeniyle istekli öğretmenlerin yeterince az olduğu da bir kenara konulursa, bu durumun MEB politikasına zarar vereceği dikkate alınmalıdır. Örneğin hafta içinde toplam 20 saat derse giren bir öğretmen, hafta sonu kurslarında da 20 saat derse girebilmeli ve bunun karşılığını eksiksiz olarak almalıdır.

n

9. Okulların hafta sonu alınabilecek en fazla ücret konusunda ilgili yönetmelik ve kurs yönergesi arasında kaldıkları ikilemin ivedilikle giderilmesi için gerekli tedbir alınmalıdır.

n

10. Okullarda açılacak olan kurslar yönergede belirtilen tüm sınıflar için açılmaya çalışılmalıdır. Aksi hallerde öğretmen yetersizliği nedeniyle kursların açılamadığının söylenmesi kamuoyu önünde saygınlık kaybına yol açacaktır. Bu konuda il milli eğitim müdürlükleri uyarılmalı, okulların öğretmen taleplerini karşılamaları yönünde çaba göstermeleri gerektiği bir kez daha hatırlatılmalıdır. Bazı il ve ilçelerde, okulların öğretmen yetersizliği nedeniyle bu yönde dile getirdiği taleplerinin geri çevrilmesi, ilgili yönergeye aykırı hareket etmek anlamına gelmektedir.

n

 

n

Anadolu Eğitim Sendikası

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

Yorum Yap