Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

BASK: Bayramların kazananları artık bankalar

16 Temmuz, 2015

BASK/AR-GE, “Bayram Harcaması Raporunu” açıkladı. Rapora göre eski bayramların kazananları harçlıklarını alan çocuklar, yeni bayramların kazananları ise bayram ihtiyaçlarını fırsat bilip yoğun bir kampanya yürüten bankalar…

n

Rapora ilişkin yapılan açıklamada, memur ve emeklilerinin Ramazan Bayramı’na buruk girdiği belirtilerek, 2014 yılında ödenmeyen enflasyon farkları ile 2015 yılındaki artışların beklentilerin çok altında kalması ile memurların bayram geleneklerini sürdürmekte dahi ekonomik açıdan zorlandıkları, memur emeklilerinin ise torunlarına “çikolata alamaz” hale geldiği vurgulandı.

n

-“En mütevazi bayram hazırlığı için bin 500 TL gerekli”-

n

BASK Genel Merkezinden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

n

“Ekonomik zorluklar bayram ve bayramlaşma geleneklerini yavaş yavaş ortadan kaldırıyor, toplumda yabancılaşma ve yalnızlaşmaya yol açıyor.

n

Anne-baba, eş-dost, komşu ve akraba ziyaretleri giderek ekonomik külfet haline geliyor.

n

Toplumda milli gelirin paylaşılmasındaki adaletsizlik bayramlarda daha net ortaya çıkıyor. Bir kesim bayram tatillerini gelenekleri bir kenara bırakarak tatil yörelerinde, hatta yurtdışında geçirirken, aralarında memur ve emeklilerinin olduğu sayıca önemli bir kesim de bayramı evinde geçirmeyi veya aile yakınları ile birlikte olmayı tercih ediyor.

n

AR-GE birimimizin düşük gelirli ve orta gelirli 4 kişilik iki aile tipi üzerinde hazırladığı ‘Bayram Harcaması Raporu’, bayram harcamalarınım ücretli kesiminin elinin yaktığını göstermektedir. Son derece mütevazi bayram hazırlıkları bile hane başına asgari bin 500 TL harcama anlamına geliyor.”

n

-Borçla gelen bayram-

n

Bankaların bayram ihtiyaçlarını fırsat bilip yoğun bir şekilde kampanya yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, yetersiz gelir nedeniyle eşine, çoluk çocuğuna ve yakınlarına mahcup olmak istemeyen vatandaşların bankalara borçlandığı aktarıldı.

n

“Geleneksel olarak Ramazan Bayramı, toplumumuz tarafından özel hazırlıklarla karşılanan bir dini bayramdır. Bu nedenle bayram harcamaları kaçınılmaz harcamalar olarak görülür” ifadelerinin yer aldığı raporda bayram harcamalarına ilişkin şu bilgiler verildi:

n

-İkram harcamaları-

n

\İkram harcamaları, bayramlaşma nedeniyle evlere gelecek misafirlere yönelik harcamalardır. (Tatlı, şekerleme, kolonya, içecek vb.) Bunun için düşük gelirli bir ailede yapılan harcamalar 170 lira iken orta halli bir memur ailesinde 315 liraya kadar çıkmaktadır.

n

-Giyim harcamaları-

n

Toplumumuzda dini bayramlarda bayramlık alınması bir gelenektir. Her aile imkanlarına göre çocuklardan başlamak üzere bayramlık yeni giysiler almaya özen gösterir.

n

Düşük gelirli 4 kişilik bir ailenin yeni kıyafetlerle bayramı yaşaması 725 TL’ye mal olurken, orta gelirli 4 kişilik bir ailenin giyim harcaması ise bin 700 TL’yi buluyor.”

n

-Diğer harcamalar-

n

Rapora göre, çocukları sevindirmek için verilen harçlıklar, ulaşım masrafları, bayram temizliği, başka şehirlerde okuyan çocuğun dönüşü, başka şehirlerdeki yakınları ziyaret ve kişisel bakım (berber/kuaför) gibi nedenlerle yapılan harcamalar da düşük ve orta gelirli vatandaşların bütçesini sarsıyor. Mütevazi bir bayram geçirmek isteyen düşük gelirli bir ailenin ikram ve giyim harcamaları dışında yaklaşık bin 400 TL\'lik, orta gelirli bir ailenin ise yaklaşık 2 bin 500 TL\'lik masrafı oluyor. (ANKA)

n

(HM/ÖZK)

Yorum Yap