Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Norm Hesaplayamayan MEB Yer Değiştirmeyi Nasıl Yapacak?

04 Temmuz, 2013

Hesapsız İşler Bakanlığı

n

Okul normlarını yanlış zamanda, yanlış yöntemle hesaplayan bakanlığın atama ve yer değiştirme döneminde büyük sıkıntı yaşatacağı, yaşayacağı muhakkaktır. Şu andaki durum ve çelişkiyi örneklerle açıklamak gerekirse:

n

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL VE KURUMLARIN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN
NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

n

Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu

n

Madde 11- (Değişik : 5.11.2003-2003/6445 B.K.K.) Örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında, genel bilgi ve meslek derslerinden haftalık toplam ders yükü;

n

a)6-3I saate kadar 1,

n

b)31-42 saate kadar 2,

n

c)42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1,

n

öğretmen norm kadrosu verilir. Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 öğretmen norm kadrosu daha verilir.

n
    n
  • Bu maddeye göre; Türkiye  genelinde norm hesaplaması yanlış yapılmış olup, çeşitli branşlarda  bir ders için 78 saat dersi olan okula 4 değil(21+21+21=63+15=78) 3  Norm verilmiştir.Bu durumda öğretmenler her şekilde mağdur edilmektedir.
  • n
n

Madde 15 - (Değişik: 5.11.2003-2003/6445 B.K.K.)

n

c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;

n

1) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.

n

2) Öğretmenlerin; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.

n

* Bu maddeye göre de branş öğretmenlerinin okutacakları haftalık derslerin yanında alması gereken; 2 saat Rehberlik ve sosyal etkinlikler saati eklenmeden norm hesaplanmasına gidilmiştir.

n

Ayrıca, 5.sınıftan 8. Sınıfa kadar ve liselerde okutulacak seçmeli dersler okulların ders yüküne  eklenmeden norm hesaplanmasına gidildiğinden, büyük bir yanlış yapılmıştır.

n

Yönetmelikten habersiz bir şekilde yapılan bu norm güncellemeleri, öğretmenlerin haksız yere norm fazlası olmasına neden olmaktadır. Öğretmenler bu durumdan etkilenmektedirler.

n

Okul dönüşümlerinin yapılmadan normların güncellenmiş olması, büyük bir hataya düşülmesine neden olmuştur. Yeni Eğitim-Öğretim yılının seminer döneminde yeni okullarına giden öğretmenler, kendilerini bu hesaplamaların yanlışlığı içerisinde tam bir kaos içinde bulacaklardır. Bu güncellemelerin atamalardan önce tekrar açılarak, doğru -düzgün güncellemelerin yapılması şarttır. Bakanlığı acil olarak adım atmaya çağırıyoruz, bu kaosun altında yalnız öğretmenler kalmaz.

n

Muhammet Ali GEZİCİ

n

Anadolu Eğitim Sendikası

n

İstanbul İl Başkanı

n

 

n

 

n

 

Yorum Yap