Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Yine Değişti

27 Mart, 2017

Kurumsal yapı içinde yönetmelik marifeti ile sürekli değişiklik yapan MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yine değişikliğe gitti. Sendikamızın sürekli gündemde tuttuğu mesleki ve teknik eğitim konusunda yetişkinlerin eğitilmesi anlamında yeni bir açılım getirme çabası olarak gördüğümüz son değişikliğe göre;

 

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Ancak mesleki eğitim merkezine 18 yaşını bitirmiş olanların kayıtları da yapılır."

"Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenir."

"(4) Evli olanların kayıtları yapılmaz, öğrenci iken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları e-Okul üzerinden Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine gönderilir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencileri için bu fıkra hükmü uygulanmaz."

"(7) Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrenciler aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine de kayıt yaptırabilirler. Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, mesleki eğitim merkezinde karşılığı olan derslerden yüz yüze eğitim programına devam ettirilmez."

ÇEKİNCE ve ÖNERİLERİMİZ:

1-15 yaşındaki bireyler ile 18 yaşından büyük evli bireylerin aynı sınıf ve eğitim ortamında olmaları pedagojik anlamda olumsuzluklar doğurabilir.

2- Zorunlu eğitim 12 yıl olduğu halde örgün eğitim çağında olan bazı çocukların kariyerlerinde işçi veya çırak olma dışında seçenek kalmayacaktır. Eğitimin öncelikle okulda, öğretmen gözetiminde ve yüz yüze verilmesi esastır. Eğitim tümden işveren kurumlara terk edilmemelidir.

3-Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezlerinin dönüştürülerek yaşı büyük olanların bu kurumlarda aynı şartlarda eğitim verilmesi daha doğru olabilir.

4- Lise mezunu olmayan ve mesleksiz yetişkinlerin öğrenci kaydedilerek İŞSİZ nüfustan düşülmesi istatistikleri rahatlatabilir ancak; kurumlara ucuz işgücü olmaları engellenmelidir.

Ali ÖZGÜL

AES Mesleki ve Teknik Eğitim Komisyonu Başkanı

 

Yorum Yap