Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

PDR YÖNETMELİĞİ DEĞİŞECEKSE BU HİZMETİ VERENLERE DANIŞIN

05 Mayıs, 2017

Kamuoyunda bir süredir bakanlıkça REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ taslak yönetmeliği hazırlandığı, bu kapsamda rehber öğretmenlerin çalışma saatlerinin arttırılacağı, rehber öğretmenlerimize nöbet görevi verileceği ve hatta psikolojik danışma hizmetleri kaldırılmasının planlandığı yönünde bilgiler tartışılmaktadır. Duyumlar yerine bilgiyle hareket etmeyi ilke edinen sendikamız bakanlık temaslarında bu duyumu doğrulayacak ya da çürütecek bir bilgiye ulaşamamıştır. Konuya taraf dernek ve sendikalar da aynı şekilde DUYUM vurgusu yapmaktadır.

Önce tartıştırıp sonra alıştırıp en son resmiyete dökülen kimi değişiklerin tecrübesi ile, rehber öğretmenlerimizi ilgilendiren muhtemel değişikliğe dair tavrımızı netleştirmek isteriz.

Öncelikle, Anadolu Eğitim Sendikası uygulamadaki mevzuat dahilinde rehberlik ve danışma hizmetlerini, alandaki öğretmenlerin görüşleri alınarak iyileştirilmesinden yanadır. Yardımcı bir hizmet gibi görülen, ihmal edilen bu alan akademik başarısızlıklara, eğitim kurumlarındaki şiddete, kurum içi çalışma barışına çözüm olacak asli bir organdır.  Rehber öğretmenlerimizin verimini, mesleki tatmin ve başarılarını arttırmak için atılması gereken adımları ancak ve yalnız onların görüşlerini alarak belirleyebiliriz. Sendikamız geçmişte olduğu gibi bundan sonra da rehber öğretmenlerimizin sesini bakanlığa ulaştırma noktasında kararlıdır. 

Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığını uyarmak görevimizdir. Hazırlandığı varsayılan taslak yönetmeliğin anılan şekilde yürürlüğe girmesi halinde;

Atamada liyakat esasından vazgeçilmiş olur. Bu ilkeden uzaklaşılırsa rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine alanında uzman olmayan kişilerin atanmasının önü açılacak, alınan hizmetten çok öğrenciye verilecek zararlar gündeme gelecektir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mesleğinin genel disiplininin değiştirilmesi, mesleğin asıl amacı ve içeriği ile bağdaşmayan bir algı yüklenmesi meslek amaç ve ilkelerinin dışına çıkılması tehlikesini doğurur. Öğrenci, öğretmen, veli, idare arasındaki uyumu tesis edebilecek PDR nin öğrenci karşısında disiplin otoritesi olması, öğretmen ve öğrenciyi karşı karşıya getirmesi beklenemez.

Eğitim ortamlarındaki birçok eksiklik ve sıkıntıya rağmen, işini özveriyle yapan eğitimcilerin çabaları bizi kurtaramaz. Tasarrufu göze alamayacağımız rehberlik ve psikolojik danışma hizmetinin uğrayacağı nitelik kaybını başka hiçbir hizmetle telafi edemezsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı alanda araştırma yaparak sürdürülebilir çözüm üretmek yerine kağıt üzerinde radikal yönetmelik değişikliği yapma alışkanlığını terk etmelidir. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren eğitimcilerimizin çalışma şartlarını iyileştirmek, özlük haklarını korumak ilke edinilirse hizmetten alınan verim katlanarak artacaktır.  Anadolu Eğitim Sendikası olarak bakanlığımızı, muhtemel bir yönetmelik değişikliğinde yukarıda özetlediğimiz beklentiler ve riskler konusunda uyarmayı görev biliyor, her koşulda rehber öğretmenlerimizin yanında olacağımızın bilinmesini arzu ediyoruz.

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı

 

Yorum Yap

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren bir üyeniz olarak durumun takipçisi olup görüş bildirmeniz beni çok sevindirdi. Teşekkür ederim...

Tebrik ederim sizleri.