Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Devlet Kanalında Öğretmene Hakareti RTÜK’ e Şikayet Ettik

10 Ocak, 2018

Neredeyse her yayın döneminde farklı programlarda maruz kaldığımız meslek istismarı, cezasız bırakıldıkça artmıştır. Son örneği vergilerimizle yayın yapan TRT nin üstelik de çocuk kanalıdır. Bu kanalda süreli olarak yayınlanan bir programda öğretmenlik mesleğine yakışmayacak karikatürize tipleme körpe zihinlerdeki algıyı kalıcı olarak bozmaktadır.

 

Anadolu Eğitim Sendikası olarak, TRT Çocuk adlı kanalda yayınlanan “Öğretmenim canım benim” adlı programın yayından kaldırılması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına resmi başvuruda bulunduk. Program içeriğinde “Öğretmen” değeri ile bağdaşmayacak şekilde yayın yapıldığını, çocukların zihinsel gelişimine, okul ve öğretmen algısına zarar verecek içerikte olduğunu belirttik. Söz konusu yayına son verilmesi, bu güne kadar yayınlanan bölümlerde yapılan mesleki istismarın gereğince cezalandırılması için yaptığımız başvuru ektedir. Aynı kapsamda Milli Eğitim Bakanlığını da konuya ilişkin sorumluluk alması için göreve davet ettik. Öğretmene değer vermeyen toplum çürümeye mahkumdur.

 

Sendikamız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ve öncelikli olarak meslek onuruna sahip çıkacaktır. Saygılarımızla.

 

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

 

 

Sayı:  763-18/4802                                                                                           Tarih:10/01/2018

Konu: Öğretmenim Canım Benim Programı

 

         

RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU BAŞKANLIĞINA

 

 

  İlgi: a) T.C. Anayasası

  1. b) 03/03/2011 Tarihli 27863 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
  1. c) 25/06/2001 Tarih ve 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu

 

          Tematik bir televizyon kanalı olan TRT Çocuk kanalında “Öğretmenim Canım Benim” adlı bir çocuk programı yayınlanmaktadır. Televizyon kanalının resmi internet sitesi olan; http://www.trtcocuk.net.tr/ogretmenimcanimbenim adresinden de sorgulanabileceği gibi programla ilgili şu ibareler yazmaktadır: “Bu sınıfta hiçbir öğrenci sıkılmıyor, çünkü bu sınıfın son derece eğlenceli, zaman zaman sakar, ama on parmağında on bilgi olan bir Can öğretmeni var. Muzip, şakacı ve aynı zamanda mucit. Üstelik, Can öğretmen her defasında yanında getirdiği bin bir malzemesi ile 3 dakikada yepyeni bilgiler öğretmeye, çocuklarını şaşırtmaya hazır. O zaman sıkı tutunun! Cengiz Küçükayvaz ve Öğretmenim Canım Benim TRT Çocuk’ta.”

 

          Her ne kadar programın içerik açıklaması normal görünse de, öğretmen karakterinin farklı farklı hayvan karakterlerini oynaması, çocukların toplum kültürünü tanımaya çalıştığı yaşlarda olduğu olgusundan yola çıkarsak, kültürümüze aykırı sözde eğlenceli roller oynanması, öğretmen karakterinin karşısında öğretmene seslenen çocukların alaycı konuşmaları programın yanlışlarındandır. Öğretmenin sakarlıklarının sürekli gülüşmelerle karşılanması çocuklar üzerinde yanlış bir gelişime yol açacağını, çocuğun uyum sağlamak zorunda kalacağı toplumsallaşma sürecine engel olacağı kanaatini taşımaktayız. Programda kullanılan sınıfın yatak odası, yemek odası, banyo benzetmelerinin uygun olmadığını belirtmek isteriz.

 

          Bu sadece bir çocuk programı masumiyetini kabul etmeyeceğimizi hemen belirtelim. Öğrencilerin izlediklerini sınıflarda tatbik etmeye çalışması, erken yaşta televizyonun zararlı yönlerinin bir bilinçle algılanmadığı yaşlarda, gerçek yaşamla sanal yaşam farkının ayırt edilmesinde yaşanan güçlükler, zaten “okul” gerçeğine yeterince zarar vermektedir. Öğrencilerimizin hayatında en önemli noktalardan biri olan “öğretmen” değerine verilen zarar, en başta aslında öğrenciye olan zarara dönüşmektedir. “Öğretmen” bütün iş gücünü öğrenci merkezli ortaya koyarken, öğrencinin “ders” algısında oluşabilecek engelleri asla kabul edemeyiz. Öğretmenin toplumdaki yerine aykırı olabilecek ve öğretmen haysiyetine ters düşecek çabaların karşısında olarak, durumdan rahatsız olduğumuzu belirtmek isteriz.

 

          Sendika olarak talebimiz şudur ki; İlgi b) kanunun üçüncü bölüm yayın hizmeti ilkeleri başlığı altında bulunan 8. maddesine aykırı yayın yapıldığı görüşündeyiz. “Öğretmenim canım benim” programı bu haliyle yayından kaldırılmalıdır. Yine ilgi b) kanununun 32. maddesine göre idari yaptırım kararı alınması gerekmektedir.

 

Gereğini arz ederiz.

 

 

 

Yorum Yap