Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

MEB Kurum Adı Verme, Açma ve Kapatma Yönetmeliği Değişikliği Değerlendirmesi

12 Eylül, 2018

Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Adı Verme, Açma ve Kapatma Yönetmeliği değişti. Söz konusu yönetmelik üzerine tartışmalar karma eğitim yapılır maddesinin kaldırılması yönünde oldu. Meb yaptığı açıklamada bunun söz konusu olmadığını mahkeme kararına istinaden bu şekilde düzenlendiğini belirtti.

Bakanlığın Açıklaması:

"Mahkeme kararında karma eğitimle ilgili düzenlemenin 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 15. maddesinde açıkça yer aldığına vurgu yapılarak, söz konusu yönetmelikte okul türlerine göre böyle bir ifadenin ayrıca belirtilmesine gerek olmadığı ifade edilmiştir. Milli Eğitim Temel Kanununun 15. Maddesine göre; “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” hükmü açıkça yer almaktadır. Söz konusu medya organlarındaki haberlerde iddia edildiği gibi, karma eğitimin sonlandırılması veya böyle bir duruma zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değildir."

Yönetmelikte bir başka dikkat çekmek istediğimiz konu; 7. maddenin 5. fıkrasının değiştirilerek, Anadolu İmam Hatip Lisesi açılma şartlarında daraltma yapılarak nüfus şartı ile görsel sanatlar ve müzik sınıfı açılma şartının kaldırılması oldu. Demek oluyor ki; imam hatip lisesi belki de ihtiyaç olmayan çok az nüfuslu bir yerleşim yerine açılabilecek ve imam hatip lisesi öğrencilerinin görsel sanatlar, müzik sınıflarına ihtiyacı yok. Bu durum dar bakış açısının göstergesidir ve yanlıştır.

Ayrıca mescit açılması konusu yeni olmayıp zaten yönetmeliğin önceki halinde mevcuttur.

Yönetmeliğin tartışılan maddeleri aşağıdaki şekilde değişmiştir.

Madde 7.

(11) Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır.

11. Fıkra Yürürlükten kaldırılmıştır.

Değişen maddeler:

Madde 7:

ESKİ HALİ:

(5) Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için; öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması,  geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5.000 veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10.000 olması gerekir.  

YENİ HALİ:

(5) Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için; öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması gerekir."

AYNI KALAN MADDE FIKRASI

Madde 7:

(7) Çok programlı Anadolu lisesi açılabilmesi için;

a) Okul binasında mesleki ve teknik eğitimde uygulanacak her alan için en az 4’er derslik, meslek alanlarının özelliğine uygun atölye ve laboratuvar; Anadolu lisesi programı için en az 4 derslik;  Anadolu imam hatip programı için ise 4 derslik ve uygulama mescidi olması



Muhammet Ali Gezici
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreteri
hukuk@aes.org.tr

Yorum Yap