| MEB TEMEL İNSAN HAKLARINA KARŞI MI? |
|
|
| Administrator tarafından yazıldı. | |||
| Pazartesi, 05 Nisan 2010 12:42 | |||
|
Anayasa ve Uluslar arası hukukun güvencesi altındaki temel insan hakları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gasp edilmeye devam ediliyor. AKP Döneminin eski ve yeni Milli Eğitim Bakanlarınca “kadrolu ve sözleşmeli öğretmen arasında fark yok” söylemlerinin yalan olduğu bir defa daha kanıtlanmıştır. Bakanlık tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen yazıya göre sözleşmeli öğretmenlerin merkezi okullara geçici olarak görevlendirmeleri yapılmayacak, yerlerine ücretli öğretmen görevlendirilmeyecek, bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir.
İlgili Yazı:
"Milli Eğitim Bakanlığının resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla karşılanmaması hallerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yapılan Bakanlar Kurulu'nun 24/06/2006 tarihli ve 2006/10557 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslardaki değişiklik kararı ile sözleşmeli Öğretmen görevlendirilmesine karar verilmiştir.
Bu kapsamda Bakanlığımızca öğretmen ihtiyacının giderilmesi amacıyla çeşitli alanlardan 2009 yılı sonu itibariyle 70.000 sözleşmeli öğretmenin görevlendirilmesi gerçekleştirilmiş olup, eğitim kurumlarımızın öğretmen açığı büyük ölçüde giderilmiştir.
Bu kapsama dâhil öğretmenlerinin il içerisinde görev yerlerinin değiştirilebilmesi için eğitim kurumunda norm kadro fazlası durumunda olması, alanının veya sınıfın kaldırılması, ders saatinin azalması eğitim kurumunun kapanması ya da taşımalı sisteme geçilmesi sonucu Öğretmen fazlalığının oluşması halinde; Öncelikle aynı ilçe içerisinde, ihtiyacın bulunmaması durumunda il içerisinde sistem özerinden yapılacağı, bunun dışında sözleşmeli öğretmenlerin görev yeri değişikliğinin mümkün olamayacağı Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan açıklamalarda yer almıştır.
Buna göre;
1-Sözleşmeli Öğretmenlerin Merkezi okullara geçici olarak görevlendirmelerinin yapılmayacaktır. Yerlerine ücretli öğretmen görevlendirilmeyecektir.
2-Bakanlar Kurulu'nun 02/03/2009 tarihli ve 2009/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslardaki değişiklik kararında askerlik görevini yapmak Üzere sözleşmesi feshedilenler ile doğum İznine ayrılanların pozisyonları aklı tutulacak yerlerine atama/görevlendirmenin yapılmayacaktır.
3-Norm kadrolar açık gösterilerek sözleşmeli öğretmenler fazla konuma düşürülmeyecektir. 4-Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir."
Rapor süreleri hakkında sözleşmeli öğretmenler lehine mahkeme kararları bulunmasına rağmen hukuksuzlukta ısrar eden MEB, temel insan haklarını gasp etme rekoru kırmaktadır.
Sözleşmeli öğretmenlerin atanma, yer değiştirme, aile olma, yolluk alma, maaş, yönetici olma hakkını engellediği gibi hasta olmalarına dahi izin vermemekle tarihe geçecektir.
Uzun süreli tedavi ve istirahat gerektiren kaza ve hastalık halinde iş akdini fesih eden özel sektör işverenlerine ağır cezai müeyyideler uygulayan devletin kendi çalışanına, öğretmenine “köle” muamelesi yapıyor olması anlaşılamaz.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada temel hakları gasp edilen sözleşmeli öğretmenlerimiz için bakanlığın bu uygulamalarına karşı hukuki zeminde mücadele vereceğimizi ilan ediyoruz.
AES
Yorumlar (4)
Joomla components by Compojoom
|









