Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

AES 7. OLAĞAN GENEL KURULU TAMAMLANDI

17 Mart, 2024

 

Siyaseten bağımsız sendikacılık ilkesi ile yola çıkarak ve bu ilkelere sadık kalarak 19. yılını tamamlayan Anadolu Eğitim Sendikası’nın 16 Mart 2024 tarihinde Ankara New Park Otel’de gerçekleşen 7. Olağan Genel Kurulu tamamlandı.

 

Genel Kurulumuza katılım gösteren HAK-SEN Genel Başkanı sayın Ayhan ÇİVİ, Diyanet BİRLİK SEN Genel Başkanı sayın Kenan AK, Bağımsız Yapı İmar Sen Genel Başkanı Sayın Bayram ZENGİN, Divan Başkanımız BATOÇ-SEN Genel Başkanı Sayın Erdal BAYRAM, Divan Üyelerimiz Sayın Kevser ÖZİNCE ve Fatih ÇAPRAZ’ın yanında kongremizi onurlandıran Bağımsız Enerji Sendikası Genel Başkanı Sayın Murat KINAÇ, Bağımsız Büro Sen Genel Başkanı Sayın Erkut DEMİRCİ, Bağımsız Haber Sen Genel Başkanı Sayın Halil Altay KAN, Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı sayın Okay ERÖZGÜN, Adalet Sen Genel Başkan Yardımcısı sayın Mehmet Rüstem UŞAKLI ile Telgraf ve çiçekleriyle kongremizi kutlayan bürokratlara, SAVDES-SEN, SİME-SEN, TEÇ SEN ve Kurucu Genel Başkanımız Cansel GÜVEN’e ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

 

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimizle tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okunmasının ardından Divanın teşekkülü ile başlayan genel kurulumuz, 6. Dönem AES Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ’ nin selamlama konuşmasıyla açıldı. 

 

Divan Kurulunu, konukları ve delegasyonu selamlayan Mehmet Alper ÖĞRETİCİ, 17 Ocak 2005 tarihinde kurulan ve ilkelerinden asla taviz vermeyerek 7. Olağan Genel Kurula erişmiş olmanın gururunu dile getirdi. 

 

Sayın ÖĞRETİCİ’nin ülkemiz sendikacılık tarihine değinerek AES’in kuruluş, ilke ve mücadelesini anlatan; geleceğe dair mesajlarını içeren konuşmanın bazı başlıkları şu şekildedir.

 

19 yıl önce 11 cesur eğitimcinin girişimiyle kurulan sendikamız, ülkemizde Siyaseten Bağımsız Sendikacılığın öncü neferi olmuştur. Bugün kurucu genel başkanım nezdinde tüm kurucu üyelerimize teşekkür ediyor, 19. Yılını geride bırakan siyaseten bağımsız, ilkeli ve onurlu sendikacılığın bir neferi olmaktan dolayı onur ve mutluluk duyuyorum.

 

Yüz binlerce üyeli sendikaların konu siyaset olunca meydanları doldurduğu, konu eğitim çalışanlarının özlük hakları olduğunda sağır sultanı oynadığı dönemlerde Anadolu Eğitim Sendikası gerek meydanlarda, gerek muhatapları ile masada, gerekse yanlış uygulama ve düzenlemeler için yargıda eğitim çalışanlarının haklı sesi olmuştur.

 

Anadolu Eğitim Sendikası geçmişten günümüze birikimiyle, girişimleriyle, yaptığı çalışmalar ile HAKLI olmanın KALABALIK olmaktan geçmediğini ispatlamıştır. Haklarımızın her geçen gün daha da tırpanlandığı, mali ve sosyal haklarımızın her geçen gün eridiği günümüzde durmayacak, susmayacak ve eğitim çalışanlarının sorunlarını haykırmaya devam edeceğiz.

 

Sendikacılık hakkıyla yapıldığı zaman zor iştir arkadaşlar. Kuruluşumuzdan bugüne kadar zorlu mücadelelerden geçtik. Kuramazsınız dediler, kurduk. Siyaseten bağımsız hareket edemezsiniz dediler, ettik. Önce %1 barajı getirerek önümüzü kesmeye çalıştılar, izin vermedik. Sonra %2 barajı ile önümüze set koymaya çalıştılar, kendi çektikleri sette boğuldular.

 

Zorlu mücadelelerden geçtik arkadaşlar, bundan sonraki süreçte bizler için kolay olmayacak. Çünkü bizler, bir kazanım dahi elde etmeden yüzbinlerce üyenin yapıldığı siyasi sendikacılık kulvarını değil, çiğnenmemiş bir yol olan tertemiz, siyaseten bağımsız, ilkeli ve onurlu bir sendikacılığı seçtik.

 

Bundan sonraki sürecin de zorlu olacağını biliyoruz arkadaşlar, çünkü bizler ağababaları kızmasın diye suskun sendikacılığı değil, her daim sahada olup çalışan, terleyen, üyesi için mücadele eden bir sendikacılığı seçtik.

 

Çünkü bizler korkuyla, baskıyla, tehditle üye yapılan sendikacılığı değil; hiçbir eğitim çalışanını ayırmadan, ayrıştırmadan birleştiren bir sendikacılığı seçtik.

 

Bu onurlu ve zorlu mücadelemizde bize düşen bundan sonra daha çok çalışmak ve daha çok eğitim çalışanına dokunmaktır.

 

 

İfadelerini kullanan ÖĞRETİCİ 7. Olağan Genel Kurulun öncelikle AES ailesine, tüm eğitim çalışanlarına hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

 

Gündeme geçmeden önce selamlama konuşmaları için söz alan HAK-SEN Genel Başkanı sayın Ayhan ÇİVİ, Birlik Diyanet Sen Genel Başkanı sayın Kenan AK Anadolu Eğitim Sendikası 7. Olağan genel kurulunu ve Genel Başkan nezdinde, yeni yönetime katılacak arkadaşlara başarılar dilediler. Bağımsız Yapı İmar Sen Genel Başkanı Sayın Bayram ZENGİN ise,

 

Sendikal tercihte siyaset yerine kalitenin, ahlak ve illerin gözetilmesi durumunda şu an kayıpta olduğumuz ancak, kamu olanaklarıyla karşılanabilecek tüm hakların alınabileceğini söyleyen Bayram ZENGİN; toplu sözleşme masasına elimizi koyma vaktidir, şimdi AES, şimdi BASK vaktidir dedi. 

 

Selamlama konuşmaları ardından sırasıyla faaliyet, denetleme ve mali raporların ibrasına geçilen genel kurulda her birinin ayrı ayrı oy birliği ile kabul edildiği görüldü. Gelişen ihtiyaçlar ve Çalışma Bakanlığının talebi ile sendika tüzüğünde yapılması gereken değişikliklerin teklifi de aynı şekilde sendika genel kurul delegeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

 

Sendika merkez yönetiminin anlık değişen gündeme ve üyelerin ihtiyaçlarına göre zamanında harekete geçmesi adına genel kuruldan alınması gereken yetkiler de oy birliği ile devredildi. Bu noktada, lehte aleyhte görüşlerin fiili kavgaya dönüşmesi gelenek olan kongrelerin yanında ortak noktada buluşan AES delegasyonuna teşekkür ediyoruz. Sendikal tarihin örnek bir genel kurulunu gerçekleştirmiş oldular. 


Zorunlu organlara seçilmek üzere aday olacakların başvurulanın alınarak genel merkez, denetleme, disiplin asil ve yedek üyelikleriyle üst kurul delegesi adaylıkları için gereken sayıda başvuru olduğu tespit edilerek, adaylar birleşik oy pusulasına kaydedildi.

 

Dilek ve temennilerin ardından ülkemizin dört bir tarafından gelen temsilciler ile birlikte temsilciler toplantısı düzenlenerek eğitim sorunları ile yapılacak sendikal çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Öğleden sonra oy kullanma işlemine geçen delegeler arasında gün boyu bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımları yaşanmıştır. 


Çankaya Seçim kurulunca; Sendika Yönetim Kurulu Asil Üyeleri, Sendika Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri, Denetleme Kurulu Asil Üyelikleri, Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri, Disiplin Kurulu Asil Üyeleri, Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri, AES Üst Kurul Delegeleri seçimi yapılmıştır.

 

Yönetim Kurulu'na seçilen delegeler ilk toplantılarını yaparak görev dağılımını gerçekleştirdiler.

 

Genel Başkan - Mehmet Alper ÖĞRETİCİ

Genel Sekreter - Nihat ÖRS

Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri - Mehmet Fatih AKSOY

Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri - Doğan YILMAZ

Genel Teşkilatlandırma Sekreteri - Timur YILMAZ

Genel Basın -Yayın Sekreteri - Mehmet Ali COŞGUN

Genel Mali Sekreter - Musa ÇINARTAŞ

 

 Anadolu Eğitim Sendikası Basın Sekreterliği

 

Yorum Yap