Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

2023 EĞİTİM VİZYONU

26 Ekim, 2018

2023 Eğitim Vizyonu 23 Ekim’de Sayın Bakan tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Aynı zamanda vizyon belgesi Milli Eğitim Bakanlığı web sayfasında yayınlandı. Eğitimin bütün modüllerinin yer aldığı belge genel hatlarıyla amaç-hedefleri belirlemiş. Ayrıntılar önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır. Ben genel hatlarıyla vizyon belgesi ile ilgili ilk gördüğüm şeyleri paylaşacağım.

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ: Daha öncede bu vizyon belgesinden beklentileri yazışmıştım. Açıklanan konular eğitim camiasının dile getirdiği konularla büyük oranda örtüşüyor. Özellikle erken çocukluk eğitiminin zorunlu olacağının açıklanması çok olumlu karşılanmıştır.

TEMEL EĞİTİM: İlkokul ve Ortaokullarda eğitim yöntem ve teknikleri konusunda yeni bir yapılanma olacağı kesin. Test odaklı eğitimden vazgeçilecek. Ayrıntıları merakla bekliyoruz.

ORTAÖĞRETİM: Değişikliklerden en çok nasibini alacak olan lise eğitimi gibi görünmekte. Özellikle ders saatlerinde büyük bir ayıklanma ve düşüş bizi bekliyor. Zaten liselerde gereksiz ve amaçsız seçmeli derslerin çokluğundan bahsetmiştik. Sınavla öğrenci alan liselerin kademeli olarak azaltılacağı belirtildi. Demek ki Bakanlık bu konuda ısrarcı ve mahalle okulları artarak devam edecek. Burada en önemli noktalardan biri liselerde yönlendirmenin 9. Sınıftan itibaren yapılacak olması. Yönlendirme ve alan meslek seçme iki yıl daha öne alınıyor. Öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygun bir ders çizelgesinden bahsediliyor ki bunu ayrıntılar paylaşılınca göreceğiz.

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ: Fen ve Sosyal Bilimler liseleri öğretmenlerinin seçimi ayrı olarak yapılmaya devam edecek görünmekte. Bu öğretmenlerin niteliklerinin artırılması da söz konusu.

İMAM HATİP ORTAOKULLARI VE LİSELERİ: Bu okullar da ayrı bir başlık altında değerlendirilmiş. İmam Hatip Liselerinde program çeşitliliği korunacak.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM: Bu başlık altında yapılacak çok iş var görünmekte. İş dünyasıyla işbirliği yapılacağı ve yenilikçi bir program olacağı kesin.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK: Okulların rehberlik hizmetlerinde yeni bir yapılanmaya gidilecek. Kariyer rehberliği önem kazanacak. Yönlendirme ve meslek secimi etkinlikleri artacak.

VERİYE DAYALI SİSTEM: Bakanlık topladığı bütün verileri kaynak olarak kullanacak. Zaten elinde olan e okul bilgileri amaca yönelik kullanılacak.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME: En önemli ve cevap bekleyen sorular bu bölümde. Sınav baskısından uzak bir şekilde kademeler arası geçiş sisteminden bahsediliyor. Ayrıntıları en çok merak edilen konu ise bu. Fen ve sosyal bilimler liselerine nasıl öğrenci alınacak. Köklü Anadolu Liselerine nasıl öğrenci alınacak. Bu okullara alırken bir eleme ve seçme yapılacağına göre bu sınavsız olabilecek mi? Bu sene liselere geçiş sınavı var. Ama daha sonra yeni bir sistemle öğrenci seçilecek. Bunun ayrıntılarını önümüzde ki günlerde görmeyi umuyorum.

Özetle; hazırlanılışıyla, sunuşuyla, öğretmenlik meslek kanunu hazırlanacak olmasıyla şık ve gösterişli bir vizyon belgesi gördük. Sıra ayrıntı ve uygulamalarda. Heyecanla bekliyoruz. Devam edeceğiz. 

 

Deniz KULA

AES Çanakkale İl Temsilcisi

Yorum Yap