İçeriğe geç
Siyasilerin değil, tüm eğitim çalışanlarının sendikası · Kuruluş 2005
Anadolu Eğitim Sendikası logosu AES Anadolu Eğitim Sendikası Anadolu Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası
“Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Bursluluk Sınavı Kontenjanı ve Gelir Miktarı Sınırı Değişmelidir

15 Kasım 2018 · 10:10 · Haber

Bursluluk Sınavı Kontenjanı ve Gelir Miktarı Sınırı Değişmelidir
Haber 15 Kasım 2018 15 Kasım 2018

Eğitim Çalışanlarının Çocuklarının Bursluluk Sınavı Kontenjanı ve Gelir Miktarı Sınırı Değişmelidir 

Anadolu Eğitim Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak, eğitim çalışanlarının çocuklarının DPYB (Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk) kontenjanının arttırılmasını ve fert başı gelir miktarının yeniden düzenlenmesini talep ettik.

 

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

 

 

 Sayı :   1103-18/5142                                                                                                 Tarih:15/11/2018

 Konu: Eğitim Çalışanlarının Çocuklarının DPYB Sorunu  

 

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

 

   İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığının 29/8/2016 Tarihli Ve 9185858 Sayılı Milli Eğitim                                       

              Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar Ve Okul 

                Pansiyonları Yönetmeliği                                                                                                                                                                                        

      

       

         Bilindiği üzere İlgi a) yönetmeliğinin 4. maddesi (5) ç bendinde “Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının dört katını geçmemesi kaydıyla maddi imkanlardan yoksun bulunmak.” yazmaktadır.  Yine ilgi a) yönetmeliğinin 10. maddesi (1) a) b) bendinde “%5'i Bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına” yazmaktadır. Ayrıca 10. Madde (2) bendinde “Öğretmen çocuğuna ayrılan %5'lik kontenjanın dolmaması halinde ise kalan kontenjan öğretmen dışındaki Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı kadrolarında çalışan diğer eğitim personeli çocukları için kullanılır, buna rağmen dolmaması halinde kalan kontenjan %80'lik kontenjana ilave edilir.”yazmaktadır.

       Belirtmek gerekir ki; eğitimin merkezinde yükün büyük bölümünü çeken öğretmenlerimizin çocukları için ayrılmış kontenjanın sadece yüzde 5 olması, fert başına düşen net miktarın öğretmen çocuğu için bir haksızlıktır. Ayrıca 10. Maddede geçen ve dolmayan kontenjanın eğitim çalışanlarına devredilmesi, eğitim çalışanlarının çocukları için ayrı bir değersizlik göstergesidir. Çünkü fert başı miktardan dolmayan kontenjanı, siz bakanlık çalışanlarına devrediyoruz demek, yönetmeliğin eksikliğini açıkça ortaya koymaktadır.

       Sonuç olarak diyebiliriz ki; eğitim çalışanları için kontenjanın en az yüzde 20’ye çıkarılması, fert başı miktarın güncel ekonomik göstergeler içerisinde yüksek tutulması yerinde bir karar olacaktır.

       Gereğini arz ederiz.

 

Yorum yazın

Yorumlar yayın kurulumuz tarafından incelendikten sonra yayınlanır.
E-Bülten

Gündemi ilk siz öğrenin

Mevzuat değişiklikleri, dava sonuçları, eylem kararları ve sendikamızın açıklamaları e-posta kutunuza gelsin.