Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ÖĞRETİCİ: 2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİRİKMİŞ SORUNLARA ÇÖZÜM YILI OLSUN

06 Eylül, 2019

2019-2020 eğitim-öğretim yılında ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve bir milyonluk eğitim çalışanları geçmişten birikerek gelen sorularla yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak. Umut ediyoruz ki bu eğitim-öğretim yılı birikmiş sorunların çözüm yılı olsun.

Devlet Okulları Dökülüyor

Şanslı semtlerin örnek okulları dışında kalan tüm eğitim kurumları bütçe-ödenek ve bağış olanaklarından yoksun olduğundan yeni eğitim-öğretim yılına yine kırık dökük, şantiye halinde ve hijyenden yoksun olarak giriyor. Okulların büyük çoğunluğunda yardımcı hizmetli sorunu var. Kadrolu çalışanı bulunmayan okullar İŞKUR’un yardımcı hizmetli göndermesini bekliyor. Zorunlu ve parasız olması gereken eğitimin veli bağışına, öğretmen fedakârlığına, idareci becerisine bırakıldığı anlaşılmaktadır. Her sene başında bağış alan okullara soruşturma açılacak denirken aynı zamanda da okulların ihtiyaçlarını gidermesi beklenmekte ve yeterli ödenek gönderilmemektedir. MEB Devlet okullarına öğrenci sayısına göre ödenek göndermeli, idare ve öğretmenleri veliden bağış isteme durumundan kurtarmalıdır.

Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

MEB uzun süredir YÖK ile birlikte iyi bir işbirliği yapamamış, ihtiyaçtan çok fazla öğretmenlik bölümü açılmış ve mezun vermiştir. Fen edebiyat fakülteleri öğrencilerine verilen formasyonlar da bu sayının giderek artmasına neden olmuştur. MEB öğretmen ihtiyacını geleceği düşünerek hesaplamalı, YÖK ile işbirliği yaparak ihtiyacın çok üzerinde mezun verilmesinin önüne geçmelidir.

Ücretli Öğretmen Yerine Atama Yapılmalı

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında 80 binin üzerinde ücretli öğretmen görev yapmıştır. MEB ek ders ücreti karşılığında görev yapanları yeni atamalara tercih etmiştir. Ağustos ayında ataması yapılan 20 bin öğretmen açığı kapatmayacaktır. MEB 2019-2020 eğitim-öğretim yılına ataması yapılan 20 bin öğretmenin 4-5 katı kadar ücretli öğretmenle başlayacaktır. Bu tablonun değişmesi için MEB öğretmen ihtiyacı kadar atama planlaması yapmalı ve öğrencilerimizi öğretmenleri ile buluşturmalıdır.

MÜLAKAT Değil LİYAKAT Esas Alınmalıdır

MEB öğretmen alımlarında, görevde yükselmelerde ve çeşitli görevlerde MÜLAKATI esas almaktadır. Mülakat bir çok kişinin hakkının yenmesine neden olmaktadır. MEB,  başta öğretmen atamaları olmak üzere tüm alanlarda mülakatları kaldırmalı ve LİYAKATi esas almalıdır.

Sözleşmeli Öğretmenlik Son Bulmalı, Atama ve Yer Değiştirme Politikası Değişmeli

MEB daha önce denenmiş ve başarısız olmuş olan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını yanlış yer değiştirme politikası yüzünden tekrar getirmiştir. Çalışma güçlüğü çekilen bölgelerimize teşvik verilmeli; becayişi de içeren adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sistemi ile sözleşmeli öğretmenlikten vazgeçilmelidir. Adil ve öngörülebilir  yer değiştirme sistemi ile il içi, il dışı, özür grubu dahil öğretmenlerimiz daha kolay bir  şekilde yer değiştirecektir.

Memur ve Yardımcı Hizmetler Sınıfına Hazırlık Ödeneği Yok

Her toplu sözleşme döneminde pas geçilen, memur, VHKİ ve yardımcı hizmetliler sınıfında sorunlar bu yıl da sürmektedir. Öğretim yılında hizmet verecek, maddi anlamda desteklenmesi gereken yalnızca öğretmenlerdir algısı ne yazık ki sürmektedir. Eğitim yılına hazırlık için bir ödenek almayan ama eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda çalışan kamu personeli yeni öğretim yılını yine mutsuz ve sıkıntılı olarak karşılamaktadır. Eğitime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.

Yeni eğitim-öğretim yılı umarım bu sorunlarımızın giderileceği bir yıl olur. Tüm öğrencilerimize, velilerimize ve eğitim çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle sağlıklı, umutlu, huzurlu ve başarılı bir yıl olsun….

 

 Mehmet Alper ÖĞRETİCİ

   AES Genel Başkanı

 

Yorum Yap