Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

2014 Şubat Dönemi Özür Grubu Başvurusu Yapan Üyelerimizin Dikkatine

14 Ocak, 2014

MEB Müsteşarı Sayın Yusuf TEKİN’in il içi yer değiştirmelere öncelik verileceği yönündeki beyanına rağmen il içi ve dışı başvuruların birlikte değerlendirilecek olması il içi mağdurlarında kandırılmışlık duygusu yaratmıştır.  Alana dönüş işlemlerinde kargaşa sürerken, aldığı eğitimi sürdürerek alanda kalmak isteyenlerin talepleri değerlendirilmemişken branş bazında özür grubu başvuru almak sıkıntıya yol açmıştır. Sınıf öğretmenliği başta olmak üzere pek çok branşta tercih yapacak okul bulamayan öğretmenlerin varlığı üzücüdür ancak şaşırtıcı değildir. Fiziki uzak yerine belediye sınırının esas alınması binlerce öğretmen için kayıptır. Okul dönüşümleri ile değişen branş ve idareci normlarında da büyük hatalar mevcuttur. Ücretli öğretmenlik, görevlendirme ile sürdürülen eğitim hizmeti kanayan yaradır. İhtiyaç olduğu halde açık ilan edilmeyen, tercih listelerinde görünmeyen okullar hak kaybına yol açacaktır.

n

Sendikamızın Şubat 2014 özür grubu yer değiştirmelerine ilişkin yaptığı açıklama yukarıda açıklanan sıkıntıları net bir şekilde ortaya koymuş, bakanlığa çağrısını ulaştırmıştı.

n

http://aes.org.tr/index.php?git=haberler&op=view&id=2014-yariyil-tatili-ozur-grubu-duyurusu-yayinlandi

n

Başvurusu onaylanıp tercih aşamasına gelmiş üyelerimizin yaşamakta olduğu, sonuçlar açıklandığında yaşayabileceği mağduriyetler açısından aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:

n

1.    Başvuruya esas tüm evrakların birer örneği, başvuru onay sayfası ekran görüntüsü muhafaza edilmelidir.

n

2.    Açılan tercih listesi ekran görüntüsü kopyalanıp saklanmalıdır.

n

3.    Branşında tercih yapacak kurum bulunmayan öğretmenler ilgili ekran görüntüsünü (print screen) kopyalayıp saklamalıdır.

n

4.    Tercih listesinde yer almadığı halde branşta açık olan (ihtiyaç olan) kurumlar araştırılmalı, bu kurumlara atanma talebi okul müdürlüğü aracılığı ile “ilgili makama iletilmek üzere acil ve süreli) dilekçe düzenlenmeli, evrak kayıttan geçirildikten sonra bir örneği saklanmalıdır.

n

5.    Sonuçlar açıklandıktan sonra ataması yapılmayan öğretmenler ekran görüntüsü ile, tercih yapacak kurum bulamayanlar bu tarihten itibaren atanamama işleminin iptali için 60 gün içinde dava açma hakkına sahiptir.

n

6.    Atandığı halde puan ve kontenjan ile mağdur olduğunu düşünen, haksızlığa uğrayan üyelerimiz de bu haksızlığı delillendirecek norm, puan sair belgelerle yargıya başvurabilir. Her başvuru sahibinin atanmak istediği il ve ilçedeki norm durumunu, yapılan görevlendirme ve atamaları takip etmesi, idareden bilgi talep etmesi haktır.

n

7.    Öğrenim özrü kapsamında başvuru hakkı tanınmamış olsa da Anayasamızın tanımladığı öğrenim hakkı kapsamında, lisans üstü eğitime dair güncel öğrenci belgesi eklenmiş bir dilekçe ile yer değiştirme başvurusu yapılabilir. Bu talebin reddi ile dava açmak mümkündür. Mağduriyet ile açılabilecek davalarda sırasıyla sağlık, eş ve öğrenim özründe kazanma olasılığı giderek azalır. En şanslı davalar sağlık özrü, ardından eş özrüdür. Bölge idarelerin benzer davalara farkı kararlar verdiği de unutulmamalıdır.

n

 

n

*** Adil bir yer değiştirme için isteğe bağlı ve özür grubu tayinlerde ısrarlı ve ilkeli bir şekilde mücadele veren sendikamız 2014 Şubat döneminde de üyelerinin Anayasal haklarının peşindedir. Hukuki desteğimize ihtiyaç duyan üyelerimizin yanında olacağız.

n

 

n

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

n

 

n

hukuk@aes.org.tr

Yorum Yap