Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

EBA’YA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ

15 Aralık, 2020

Bilindiği üzere EBA, 2011-2012 eğitim öğretim yılında başlayan FATİH Projesi kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı tarafından kurulmuş olan çevrim içi ve milli bir projedir. Tam adı Eğitim Bilişim Ağı olan EBA öğretmen ve öğrencilerin FATİH Projesi kapsamında ihtiyaç duydukları ders materyallerini çevrim içi olarak sunmaktadır. EBA, Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamızı sağlayan kilometre taşlarından biri olacaktır diye ümit ediyorum.

EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye müsait bir mecradır. EBA’da hazır içerikler olduğu gibi öğretmen ve öğrenciler de hazırladıkları içerik ve materyalleri kendi EBA sayfalarına yükleme şansına sahipler. Bu öğretmen ve öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine fırsat tanımaktadır.

EBA, öğrenci ve öğretmenlerin aynı sınıfta bir araya gelemedikleri Cov-19 sürecinde öğretmen ve öğrencileri sanal da olsa bir araya getirmektedir. Bu durum öğrenci ve öğretmenlerin aynı paydada buluşmasını sağlayan bir durum olup öğretmen ve öğrencilerin birbirinden kopmalarını engellemektedir

Öğretmenler EBA sayesinde Zoom uygulamasından tanımladıkları dersleri EBA’ya da yükleyerek öğrencilerle ders işleyebilmektedirler. Cov-19, bizlere dijital gelişimin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca Zoom vb. platformların hayati bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

EBA, Cov-19 salgınına kadar önemi anlaşılmamış ve içeriği zengin olmayan bir eğitim platformuydu. Cov-19 ile birlikte uzaktan eğitim öne çıktığı için Milli Eğitim Bakanlığı

EBA’yı geliştirdi. Öğretmenlere Cov-19’dan önce EBA eğitimi verilmediğinden öğretmenler bu süreçte zorlanmış ve EBA’yı deneme yanılma yoluyla öğrenmek zorunda kalmışlardır.

Hâlbuki 21. yüzyılda olduğumuzun farkında olup dijital atılımı yapmamız gerekirdi. 2011- 2012 eğitim öğretim yılında başlayan FATİH Projesi kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı bugünden tezi yok deyip hizmet içi eğitim yoluyla bütün öğretmenlerine EBA eğitimi verseydi yeni tip corona virüs başlar başlamaz öğretmenler sudan çıkmış balığa dönmezdi.

Umarım Cov-19 bizlere gereken dersi vermiştir. Bundan sonra yapacağımız Cov-19 olsun ya da olmasın öğretmen ve öğrencilerimizi çağın gerekleri ile donatılı hale getirmektir. Çünkü - sebebi ne olursa olsun- yarın yine evlerimize kapanmak zorunda kalabiliriz. Onun için eğitim camiası ve dolayısı ile Mili Eğitim Bakanlığı a’dan z’ye her türlü senaryoya hazırlıklı olmalıdır.

EBA’nın Eba Tv(lerin) ile desteklenmesi olumlu bir adımdır. Ayrıca Eba Tv’nin kısa bir zamanda hazır hale getirilmesi Milli Eğitim Bakanlığının dolayısı ile Ziya Hoca’nın bir başarısıdır.

Bundan sonra yapmamız gereken EBA’yı daha kullanışlı ve geliştirilebilir bir hale getirtmektir. Çünkü EBA her zaman geliştirilmesi ve Türk eğitim sistemine entegre hale getirilmesi gereken bir “eğitim destek platformu” olmalıdır.

Umarım Cov-19 eğitimin sac ayaklarından biri olan öğretmenin öneminin daha da iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Umarım Cov-19 “Hiçbir şey olmasa öğretmen olur.” gibi basit kafa yapısından uzaklaşmamıza vesile olur.

Sen çok yaşa öğretmenim!

 

Zeki Açış

 Anadolu Eğitim Sendikası Avcılar Temsilcisi

Yorum Yap