Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

SALGIN GÖLGESİNDE 2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNİN İLK YARIYILI…

21 Ocak, 2021

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgından en çok etkilenen kesimlerden biri de şüphesiz eğitimdir. Salgın nedeniyle ülke tarihimizde bir ilk yaşanmış ve 21 Eylül’de bazı kademeler haricinde eğitim-öğretim yılı uzaktan eğitim ile başlamıştı. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya SELÇUK her senaryoya hazırlıklıyız dese de 21 Eylül tarihinden itibaren uzaktan eğitimde verilecek dersler ve saatleri ile ilgili belirsizlikler yaşanmış, ders saatlerinin pedagojik olarak uygun olmadığı düşüncesi ile ders saatleri azaltılırken aradan geçen kısa bir süre sonra ders saatleri tekrar artırılmıştı.

Salgın gölgesinde yüz yüze eğitim için ise gerekli tedbirler zamanında alınamamış, on binlerce temizlik görevlisi bazı kademeler için okulların başladığı 21 Eylül tarihinden önce istihdam edilip okulların hijyen açısından hazır hale getirilmesi gerekirken Ekim ayında ilanlara çıkılarak istihdamları sağlanmıştı.

 21 Eylül’de uzaktan eğitimin başlaması ile birlikte Anadolu Eğitim Sendikası olarak uzaktan eğitimde yaşanan sorunlara dair anket düzenlenmiş 3592 öğretmene uygulanan anket sonuçları hem bakanlık hem de kamuoyu ile paylaşılmıştır. Canlı derslere katılım oranlarının çok düşük olduğunu, canlı derslere katılabilen öğrencilerin %79’unun telefondan katılabildiğini, EBA TV ile canlı derslerin uyumlu olması gerektiğini, öğrenci ve öğretmenlerin bu süreçte teknolojik  (internet, bilgisayar) olarak desteklenmesi gerektiğini ifade etmiştik.

Aşamalı olarak geçilen yüz yüze eğitimde ikinci bir kademe yüz yüze eğitime başlarken üç hafta sonra da üçüncü kademe yüz yüze eğitime başlamış, 16 Kasım’da başlayan ara tatil sonrasında Kovid-19 salgını nedeniyle yarıyıl tatilinin sonuna kadar uzaktan eğitime geçilmiştir.

Uzaktan eğitimin sürecinde gerekli teknolojik altyapıya (bilgisayar, tablet, internet) sahip olmadıkları için katılamayan milyonlarca öğrencimiz bulunmaktadır. MEB bu açığı kapatabilmek için tablet dağıtımına başlasa da dağıtılan ve dağıtılacak olan tabletlerin sayısı bu ihtiyacı tamamen karşılamaktan uzaktır.

 Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler üstün gayret göstermiş, yüz yüze eğitimden çok daha zor olan bu dönemde öğrencilerinin her daim yanlarında olmuşlardır. Her türlü platformları kullanarak öğrencilerinin öğrenme kayıplarının önüne geçebilmek, uzaktan eğitim sürecine öğrencilerini dahil edebilmek için gayret sarf etmişlerdir. Bu süreçte üstün gayretlerinden dolayı tüm öğretmenlerimize teşekkürü bir borç biliriz.

KARNE NOTLARI SORUNU

MEB uzaktan eğitim sürecinin sınavla değerlendirilmeyeceğini daha önce açıklamış ve bunun için yönetmelik değişikliği yapmıştı. Ancak buna rağmen sınavlar yapılmış ve yönetmelikler tekrar değiştirilerek eklenen hükümler kaldırılmıştı.

Liseler için birinci dönem notları ikinci dönem yapılacak sınavlar üzerinden verileceği açıklanmış ve bu süreçte doğru olan yapılmıştı. Ancak ilk ve ortaokul öğrencileri için aynı durum geçerli olmamış, önce sınav yapılan sınıflar için karne notlarına sınavların yansıtılacağı açıklanmış, ardından yapılan ani değişiklik ile de sınav notlarının hesaba katılmayacağı ve değerlendirmenin ders etkinliklerine katılım üzerinden verileceği, isteyen velilerin sınav notlarını karneye ekletebileceği açıklanmıştı.

Uzaktan eğitim sürecindeki eşitsizlikler ortadan kaldırılmadan yapılan değerlendirmeler mağduriyet oluşturacak, özellikle merkezi sınavlara girecek öğrencilerin ortalamalarını etkileyecek bu değerlendirmeler telafisi mümkün olmayan sonuçları doğuracaktır. Bu nedenle bu kademeler için de not verilmemesi ve ikinci yarıyılda salgının seyrinin azalması ve aşılama uygulamaları sonrasında yüz yüze eğitimde değerlendirilecek notlar geçerli olmalıydı.

OLAĞANÜSTÜ DÖNEMDEN GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE PAYDAŞLAR SÜRECE DAHİL EDİLMELİDİR

 Uzaktan eğitim ile başlayan ilk yarıyılı geride bırakırken bu yarıyılda ne yazık ki süreç paydaşlar ile birlikte yönetilmemiştir. Yapılan bir çok uygulama için ani kararlar ile değişikliğe gidilmiş ve mağduriyetler oluşmuştur. İkinci yarıyıl için de aynı hatalarda ısrar edilmemeli, olağanüstü dönemden geçilen bu günlerde salgının başından itibaren dile getirdiğimiz Milli Eğitim Kurulu kurulmalı, eğitimi ilgilendiren konular tüm paydaşların katılımı ile öncelikle burada görüşüldükten sonra hayata geçirilmelidir.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇMEDEN ÖNCE TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARI AŞILANMALIDIR

Aşılama takvimi yayınlamış ve buna göre Eğitim Sektörü 2. Grubun sonlarında yer almaktadır. Ayrıca aşılama programında 'Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler ' arasında yer alan Eğitim Sektörünün içinde öğretmen ve öğretim görevlileri dışında kalan eğitim çalışanları görülmemektedir. Eğitim hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için tüm eğitim çalışanları bir bütün olarak değerlendirilmeli, yüz yüze eğitime geçmeden önce aşılama yapılmalıdır.

OKULLAR SALGIN KOŞULLARINA HAZIR HALE GETİRİLMELİDİR

Eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yüz yüze eğitime geçilmesi planlanırken okullar salgın koşullarına hazır hale getirilmeli, temizlik personeli ihtiyacı giderilmeli, temizlik ürünlerinin devamlılığı sağlanmalıdır.

SÖZLEŞMELİ, GEÇİCİ, ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SON BULMALIDIR

Öğretmenler odasında farklı istihdam modelleri ile çalışan öğretmenler bulunmaktadır. Ücretli, geçici, sözleşmeli istihdam türleri ortadan kaldırılmalı ve tüm öğretmenler KADROLU şekilde çalışmalıdır. Daha önce denenmiş ve başarısız olmuş bir uygulama olan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ile öğretmenlerimiz ailelerinden ayrı kalmaktadır.

Aynı zamanda yaklaşık 80 bin ücretli öğretmen görev yapmakta ve asgari ücretin altında çalışmaktadır. Yüz binden fazla öğretmen açığının olduğu ve yaklaşık 80 bin ücretli öğretmenin çalıştığı günümüzde öğretmen açıkları en kısa sürede kapatılmalı ve ücretli öğretmenlik tamamen kaldırılmalıdır.

 ÖĞRETMENLER AİLELERİ İLE BULUŞTURULMALIDIR

Yıllardır ailesi ile birlikte aynı ilde olmasına rağmen aynı il içinde ayrı yaşamak zorunda kalan veya günde 100-200 km uzağa gitmek zorunda olan öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Aynı şekilde farklı illerde çalışan ve aile birliği isteyen öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Gerek il içi, gerek il dışından öğretmenlerimizin eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında aileleri ile buluşturulması için il-ilçe emri gereklidir.

 Anadolu Eğitim Sendikası olarak uzaktan eğitim sürecinde fedakarca çalışan öğretmenlerimiz başta olmak üzere, öğrencilerimize, ailelerine ve tüm eğitim çalışanlarına sağlıklı bir yarıyıl tatili geçirmelerini dileriz.

 Anadolu Eğitim Sendikası

 

 

Yorum Yap