Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Dilber Çelik '3600 Ek Gösterge Sözü Tutulsun'

14 Temmuz, 2021

Anadolu Eğitim Sendikası İstanbul  İl Başkanı Dilber Çelik 2021 yılı toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin taleplerini açıkladı.

Dilber Çelik yaptığı yazılı açıklamada taleplerini madde madde sıraladı.

İşte Dilber Çelik'in açıklamaları:

TABAN MAAŞLARDA 1500 TL ARTIŞ SAĞLANMALIDIR

Öncelikle yıllardır enflasyon altında kalınan dönemler için taban maaşlara 1500 TL ek zam yapılmalıdır. Taban aylık zammından sonra yapılacak olan oransal artışlar 2022 ilk altı ay için enflasyon +5, ikinci altı ay için enflasyon + 5 refah payı,

Bir sonraki 2023 yılı ilk altı ay için enflasyon + 5, ikinci altı ay için enflasyon + 5 refah payı olmalıdır. Refah payının olmadığı bir artış kabul edilemez.

İKRAMİYE ŞART

İkramiye almayan tek kesim çalışan memurlardır. Bu nedenle yapılacak olan toplu sözleşmede en önemli unsurlardan biri şüphesiz ikramiyedir. Memurlara yılda en az iki ikramiye verilmelidir.

3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ TUTULMALIDIR

Öğretmenlere verilen ek gösterge sözü tutulmalı, tüm eğitim çalışanları için öğrenim durumuna göre ek göstergeler yeniden düzenlenmelidir.

TOPLU SÖZLEŞME CANLI OLARAK YAYINLANMALIDIR

Mali ve sosyal haklarımız hakkında önemli kararların alındığı bu görüşmeler daha katılımcı bir demokrasi ve şeffaflık ilkesi gereği canlı olarak yayınlanmalı, kamu çalışanları adına ‘yetkili’ olan sendikaların bu yetkisini nasıl kullandığını tüm kamu çalışanları izlemelidir.

VERGİ DİLİMİ %15'TE SABİTLENMELİDİR

Özellikle ikinci altı aylık dönemde alınan zamlar vergi dilimi nedeniyle hissedilememekte ve gelen zam vergi olarak geri gitmektedir. Bu sebeple kamu çalışanları için vergi dilimi %15'te sabitlenmelidir.

 

SÖZLEŞMELİ STATÜ SON BULMALI

Kadrolu-sözleşmeli ayrımının son bularak 4-B statüsünde çalışan tüm sözleşmeliler 4-A statüsüne geçirilmelidir. Sözleşmeli öğretmenlerin de yasal düzenleme yapılana kadar aile birlikleri sağlanmalıdır.

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI OLARAK TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR:

1-Oransal artışlardan önce yıllardır enflasyon altında kalınan dönemler için tüm memurların taban maaşlarına 1500 TL ek taban maaş artışı yapılmalıdır.

 

2- Oransal artış; 1500 TL taban maaş artışı sonrası 2022 ilk altı ay için enflasyon +5, ikinci altı ay için enflasyon + 5 refah payı, 2023 İlk altı ay için enflasyon + 5, ikinci altı ay için enflasyon + 5 refah payı olmalıdır.

 

3- Tüm memurlara yılda iki defa bayram ikramiyesi verilmelidir.

 

4- Öğretmenler arası ek ders adaletsizliği giderilmeli, tüm öğretmenler için maaş karşılığı 15 saat olmalıdır.

 

5- Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında verilmelidir.

 

6- Sözleşmeli öğretmenlik sistemi kaldırılmalı, öğretmenler odasındaki ayrım son bulmalıdır.

 

7- Toplu sözleşme görüşmeleri canlı yayınlanmalıdır.

 

8- Öğretmenlere verilen ek gösterge sözü tutulmalı, tüm eğitim çalışanları için öğrenim durumuna göre ek göstergeler yeniden düzenlenmelidir.

 

9- Atama ve görevde yükselmelerde MÜLAKAT uygulaması kaldırılmalı, EHLİYET ve LİYAKAT esas alınmalıdır.

 

10- Vatandaş tarafından tehdit, şiddet ve hakarete maruz kalan eğitimcileri koruyucu yasal tedbirler alınmalıdır.

 

11- Vergi dilimi adaletsizliği son bulmalı, kamu çalışanları için vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir.

 

12- Kariyer ve uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin kamudaki en düşük memur maaşı haline geldiği şu dönemde öğretmenlerin taban aylıklarına tüm artışlardan bağımsız 1500 TL seyyanen zam yapılmalıdır.

 

13- Gündüz ek ders ücretleri net 30 TL olmalıdır.

 

14- Memurların fazla çalışma ücreti, ek ödenekler, giyim yardımı, yönetici tazminatı v.s. oranları komik rakamlardan kurtarılmalı akla ve mantığa uygun bir orana kavuşturulmalıdır.

 

15- Engelli personeller engelsiz çalışma hayatına kavuşmalıdır.

 

16- Hafta sonları yıllık izinden düşmemeli, yıllık izinde iş günleri esas alınmalıdır.

 

17- Öğretmenler için 4 yıla 1 olacak şekilde yıpranma payı verilmelidir.

 

18- Akademik personelinin özlük hakları iyileştirilerek, mazerete bağlı atama ile isteğe bağlı atama konularında düzenlemeler yapılmalıdır.

 

19- Aile yardımlarında (eş ve çocuk) gerçeklikle bağdaşan artışlar yapılmalıdır.

 

20- Üniversite idari personelleri için her yıl düzenli olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalı, mülakat kaldırılmalıdır.

 

21- İdari izinde çalışanlara mesai ücretleri ödenmelidir.

 

22- Yönetici ve öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara ödenecek ek ders ücretleri %20 ve % 40 artırımlı olmalıdır.

 

23- Tüm eğitim çalışanları toplu taşımadan ücretsiz yararlanmalıdır.

 

24- 1 Mayıs'ta ek ders kesilmemelidir.

 

25- Meslekte 10 yılını tamamlayan öğretmenlere uzmanlık, 20 yılı tamamlayanlara başöğretmenlik tazminatı verilmelidir. Doktora yapmış bir öğretmenin uzmanlığı bekletilmemeli, yüksek lisans yapanlara ise 2-4 yıl önce verilmelidir.

 

26- Öğretmenevi şartları iyileştirilmeli, öncelikle öğretmen ve tüm eğitim çalışanlarının etkin faydalanabilmesi sağlanmalıdır.

 

27- Şef kamu çalışanlarının ek ödeme oranları ve özel hizmet tazminatlarının artırılmalıdır.

 

28- 5510 ve 5434 Sayılı Kanuna tabi memurlar arasındaki uçurum giderilmelidir.

 

29- Becayiş uygulaması hayata geçirilmelidir.

 

30- Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalı, mezuniyetlerine göre uygun memur kadrolarına atanmalıdır.

 

31- Üniversite idari personelleri için keyfi olarak kullanıma açık olan geçici görevlendirme 13-b/4 maddesi tamamen kaldırılmalıdır.

 

32- Üniversitelerin idari kadrolarına üniversite dışından yapılan atamalar yerine kurum içinde görevde yükselerek gelen idari personeller değerlendirilmelidir.

 

33- 4-B statüsünde çalışan tüm sözleşmeliler kadroya geçirilmelidir.

Yorum Yap