Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

EĞİTİMİN TUTMADI HİKAYESİ VE KARİYER SINAVLARI

13 Ocak, 2022

Eğitim Adına Karar Verenler İçin Bir Uyarı Yazısı

LGS'yi kaldırıp OKS getirdiniz. Tutmadı. Değiştirdiniz. SBS'yi getirdiniz. Tutmadı. Değiştirdiniz. TEOG sınavı getirdiniz. Tutmadı. Değiştirdiniz. Yine LGS getirdiniz. Genel Liseleri Anadolu Liselerine çevirdiniz. Tutmadı. Değiştirdiniz. Genel Lisedeki öğretmenlerin Anadolu Lisesinde derse girebilmesi için öğretmenleri sınava aldınız. Sınavı geçenleri kendi okuluna atamadınız. Tutmadı. Uygulamayı bıraktınız. Proje liselerini açtınız.  Özel eğitim kurumlarını tercih eden öğrencilere maddi destek verdiniz. Tutmadı. İptal ettiniz. ÖSS'yi kaldırdınız. LYS-YGS yaptınız. Tutmadı. Değiştirdiniz.. TYT-AYT sınavı yaptınız. Fatih projesi dediniz, tabletler dağıttınız. Dijital eğitim, dediniz. Tutmadı. Tablet dağıtımını bıraktınız. Öğretmenlere performans değerlendirmesi yapılacak,  öğrenci-veli not verecek, dediniz. Gündemi boş bir uygulama ile meşgul ettiniz. Tutmadı. Yapamadınız. Aniden  "Rotasyon yapacağız." dediniz. Öğretmenleri anlamsız şekilde tedirgin ettiniz. Bir çok öğretmen düzenini bozdu. Kendisi tayin istedi. Tutmadı. Rotasyondan vazgeçtiniz. Aday öğretmen uygulaması getirdiniz.

Danışman öğretmenler seçtiniz. Sayfalar dolusu dosya hazırlattınız. Tutmadı. Kaldırdınız. Öğretmenlik kariyer basamakları adı altında uzmanlık sınavı yaptınız. Öğretmenler kendi branşlarından sınava girmedi. Türkçe öğretmeni erozyon sorusuna, matematik öğretmeni tarih sorusuna, tarih öğretmeni senfoni orkestrası sorusuna muhatap oldu. Bir çok öğretmen de kendi branşında soru bulamadı.100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede yüzde 10 kıdem, yüzde 20 eğitim, yüzde 10 etkinlikler, yüzde 10 sicil ve yüzde 50 de sınav puanı etkili olunca adalet ortadan kalktı. Çok az öğretmen uzman oldu. Tutmadı.  15 yıl sınav yapmadınız.15 yıl boyunca eğitimde uzman olan öğretmenler aracılığı ile nasıl bir ilerleme sağlandı? Açıklamadınız. Bütün bunları yaparken bakanlar atandı. Tutmadı. Sekiz bakan değişti.

 Şimdi tekrar, uzmanlık mesleğini yapanlara "Uzmanlık- Başöğretmenlik sınavı yapacağız.180-240 saat eğitim alacaksınız. "diyorsunuz.  Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 43 der ki:"Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." Siz uzmanlık mesleğini yapanları tekrar sınava alırsanız aldığı eğitimi, geçtiği sınavları, tecrübeleri yok sayarsınız. Okullarda öğretmenler arası ayrım yaparsınız. Eğitime faydası olmayacak bir uygulamayla daha günlerimiz meşgul olur. Asıl önemsememiz gereken konuları kaçırırız. Önceki tutmayan yanlış uygulamalarınız gibi bu da tutmayacak. Çünkü istişare etmiyorsunuz. Söylenilenleri dinlemiyorsunuz. Yazık ediyorsunuz eğitime yazık...

Nihat ÖRS

AES Genel Başkan Yardımcısı

Yorum Yap