Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

KARİYER SINAVI MEB'İN EĞİTİME BAKIŞININ AYNASIDIR

27 Mayıs, 2022

Uzman ve başöğretmenlik kariyer sınavları
öğretmenler odasının sesini duymayan bir anlayışın sonucu olarak gündemi meşgul ediyor. Öğretmenler yine ne eğitime ne de kendilerine katkı sağlayacak olan bir sistem değişikliğine hazırlanıyor. "60 yıllık özlemi bitirdik. Öğretmenlik Meslek Kanunu artık bizde de var. Kariyer sistemini getiriyoruz. " sözleri süslü sözler ancak geriye kaç yıllık bir bozulmuş düzen bırakılacağı görülmüyor mu? 12 maddelik Meslek Kanununda yenilik diye öğretmene sınav dayatması yapılmasının izahı değil mizahı olur ancak. Öğretmenler şu soruların cevaplarını merak ediyor:


1-16 yıl önceki ilk sınavda yapılan yanlışlar neden benzer yanlışlarla devam ettirilir?
2-Hiç bir öğretmenin kendi branşıyla ilgili soru ile karşılaşmayacağı bu sınav, nasıl uzmanlık ve başöğretmenlik sınavı olur? MEB, öğretmene hangi gözle bakıyor?
3- Hadi madem sınav yapılacak neden öğretmenler sınava müracat için arşiv evrakı peşinde koşturulur? Belli süreleri dolduranlar sınava neden alınmaz? Ücretli öğretmenlik, görev süresine neden dahil edilmez?
4- Devlette başka bir meslek sahibini sınavla kariyer sahibi yapmak akıllara gelmedi de öğretmenlere mi reva görüldü bu sınav?
5-Günlük 5-6 saatlik eğitimi takip etmek zorunda kalacak öğretmenler hem tatilde yoğun bir çalışma temposuna girecek hem de branşı ile ilgili hiç bir bilgiye ulaşmış olmayacak. MEB bu durumu hiç mi düşünmedi?
6-En düşük memur maaşı sınırındaki öğretmene zam vermek için  sınav yolunu kullanmak öğretmeni değersizleştirmek değil midir?
7- Sınavlara girerek atanan öğretmenlerin yıllarca verdiği emeği görmezden gelen MEB, eğitim ortamını huzursuz ettiğinin, veli ve öğrenciyi öğretmenle karşı karşıya getirdiğinin farkında değil mi?
Öğretmenler, kendini yenilemekten kaçınmazlar. Bu kadar değişken ve düzensiz ortamda eğitim adına yine iyi şeyler oluyorsa bu öğretmenin uzmanlığı sayesindedir. Siz öğretmene değer verdiğinizi göstermek istiyorsanız sınavla zam yapmayın. Ülkenin yükselmesinde aldığı sorumluluğa denk bir maaş verin. Ücretli, sözleşmeli ayrımını kaldırın. Yer değiştirme  sorununu çözün. İl içi atamalarda sırayı çalıştırın. Yıpranma payı verin. Ulaşım katkı payı verin. Ek ders ücretlerini güncelleyin. Atama bekleyen, uzman olarak eğitim almış, dirsek çürütmüş binlerce öğretmenin sesine kulak verin. Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma saatlerini yeniden düzenleyin. Alan değişikliklerinde bütün normları açın. Mazeret bağlı yer değiştirmeler de il ilçe emri verin. Yani sözün kısası öğretmenler odasının sorunlarına kulak verin, hepimiz alkışlayalım. Vitrine oynayıp, öğretmenlerin durumlarını iyileştiriyoruz demeyin. ÖĞRETMEN, KARİYER SINAVI İLE UZMAN OLMAZ. YILLARA GÖRE KARİYER VERİLMELİ, ÖĞRETMENİN EMEĞİNE DEĞER VERİLMELİDİR.

Nihat Örs

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcısı

Yorum Yap