Geride bıraktığımız 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında öğretmenler odasındaki statü ayrımı devam etmiş, öğretmenler odası zaten ayrışmış iken bir de adına meslek kanunu bile denilmeyecek yasa ile uzman-başöğretmen ayrımı getirilmiştir.
Yüz binden fazla öğretmen açığı varken yapılan öğretmen atamaları yetersiz kalmış yine öğretmen açığı asgari ücretin dahi altında kalan ücretli öğretmenlik ile kapatılmaya çalışılmıştır.
Eğitim ve eğitimcilerin sorunlarının çözümü için yapıcı tüm adımlara Anadolu Eğitim
Ücretli Öğretmenliğe Son Verilmeli
Yüz binden fazla öğretmen açığının olduğu ve bu açıkların ücretli öğretmenlerce kapatılmaya çalışıldığı günümüzde öğretmen açıkları en kısa sürede kapatılmalı ve zaman içerisinde ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır.
Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Artırılmamalıdır
YÖK’ün formasyon ile ilgili vermiş olduğu karar ile diğer fakülte öğrencilerinin de 3 ve 4. Sınıflarda uzaktan ve seçmeli olarak alabileceği formasyon ile her fakülte mezunun öğretmen olmasının yolu açılmıştır. Eğitim fakülteleri varken diğer fakülte mezunlarının öğretmen olması kabul edilemez! Atama bekleyen öğretmenlerin sayısı her geçen gün artarken bir de diğer fakülte mezunlarını eklemek ne kadar mantıklıdır?
Atama bekleyen yüz binler varken ihtiyaç olmayan branşlarda eğitim fakülteleri dahi öğrenci almamalı, diğer bölümlerin kontenjanları daha da azaltılmalıdır.
Mülakat değil Ehliyet ve LİYAKAT Esas Alınmalı
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmen atamaları ve görevde yükselmeler başta olmak üzere tüm alanlarda mülakat kaldırılmalı, ehliyet ve liyakat esas alınmalıdır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu
Öğretmenlerin yetiştirilmesinden atama ve yer değiştirmelerine, görevde yükselmelerine ve emekliliklerine kadar olan süreci ve kuralları belirlemesi gereken Öğretmenlik Meslek Kanunu ne yazık ki içi boş olarak çıkmış ve sadece öğretmenleri öğretmenler odasında ayırmıştır. Paydaşlardan görüş alınmadan hazırlanan, unvanı ve sınavı öngören bu uygulama yeniden ele alınmalı; öncelikle unvansız ve sınavsız tüm öğretmenlerin ücreti artırılmalıdır.
Öğretmenler Aileleri İle Buluşturulmalıdır
Yıllardır ailesi ile birlikte aynı ilde olmasına rağmen aynı il içinde ayrı yaşamak zorunda kalan veya günde 100-200 km uzağa gitmek zorunda olan öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Aynı ilde oldukları için üzerinde fazla durulmamakta ve sorunları görmezden gelinmektedir. Bu öğretmenlerimizin de km sınırı ile eşlerinin yanına gelebilmesi sağlanmalıdır. Aynı şekilde sözleşmeli öğretmenlikten kadroya geçen ve Ocak ayında aile birliği isteyen öğretmenlerimiz, yeterli kontenjan açılmadığı için tercih yapamamaktadır. Gerek il içi, gerek il dışından öğretmenlerimizin eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında aileleri ile buluşturulması için il-ilçe emri gereklidir.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak öğretmenlerimiz başta olmak üzere, öğrencilerimize, ailelerine ve tüm eğitim çalışanlarına sağlıklı ve huzur dolu bir yarıyıl tatili geçirmelerini diler; tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza, velilerimize ve de geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimize sevgi ve saygılarımızı sunarız.
Anadolu Eğitim Sendikası