Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Patnos AES Eğitim Raporunu Kaymakamlığa Sundu.

22 Aralık, 2014

AES Patnos Temsilciliği de bu yapının önemli bir parçası olarak Patnos ilçemiz ve civarındaki eğitimin sorunlarına çözüm olabilecek bir rapor hazırlayarak Patnos Kaymakamlığına sunmuştur. Madde bağımlılığı, ulaşım, destek hizmetleri alımı, ısınma gibi gündemin önemli ve acil sorunlarına çözümler içeren raporda bölgede görev yapan öğretmenlerin karşılaştığı sıkıntılara da değinilmiştir.

n

AES Patnos Temsilcisi Harun ÖZDOĞAN’ın Patnos Kaymakamlığına sunduğu raporun içeriği aşağıdaki gibidir:

n

 

n

 AES Patnos Basın Sekreterliği

n

 

n

 

n

Sayı:   984-14/2846                                                                                                                                 Tarih: 16/12/2014

n

Konu:  Ağrı ili Patnos ilçesindeki örgün eğitime dair tespit etiğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimiz

n

İlgi: 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu

n

 

n

 

n

T.C.

n

Patnos Kaymakamlığı’na

n

 

n

 İlgili yasa çerçevesinde kurularak eğitim iş kolunda örgütlenmiş olan sendikamız, ülke genelinde olduğu gibi yerelde de eğitimin, eğitimcilerin sorunlarını yapıcı yöntemlerle çözmek gayretindedir. Temsilciliğimiz Patnos özelinde eğitime ulaşabilirlik, güvenlik, akademik başarı noktalarında iyileştirme amacıyla bir çalışma yürütmüştür. Yerel olanaklarla çözülemeyecek konuları genel merkez yönetimimiz aracılığıyla bakanlık nezdinde girişimlerle çözüme ulaştırmak olasıdır. İlçemizde kayıtlı sendikamız üyeleri katkısıyla hazırladığımız tespit ve öneriler dosyamızı bilginize arz ediyor, saygılar sunuyoruz.   

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

Harun ÖZDOĞAN

n

AES Patnos İlçe Başkanı

n

 

n

 

n

 

n

 Ek: Patnos İlçesinde Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu

n

 

n

PATNOS İLÇESİNDE EĞİTİM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RAPORU

n

 

n

1-) Sorun: Patnos genelinde yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri, öğrencilerimiz arasında zararlı madde kullanımının artışıdır.  Yaptığımız gözlemler sonucunda özellikle ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin madde kullanımının arttığı belirlenmiştir.

n

 

n

Çözüm: Bu sorunun önüne geçebilmek için özellikle ailelere ve öğrencilere yönelik RAM ve Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle bilgilendirici seminerler düzenlenmesi, okulların etrafında Emniyet birimlerinin özellikle okul giriş çıkışlarında devriyelerin arttırılması gerekli görülmektedir. İdareci ve öğretenlerimizi bilgilendirmek, yönlendirmek adına bir toplantı düzenlenmesinden yanayız.

n

 

n

2-) Sorun: Yol üzerinde bulunan okulların yakınlarına trafik uyarı levhaları koyulması can güvenliği açısından uygun olacaktır. Örneğin Değirmendüzü İlkokulunda yaşanılan kaza olayın da anasınıfı öğrencimiz yaşamını yitirmiştir. Bundan önceki yıllarda da buna benzer üzücü olaylar yaşanmıştır. Öğrencilerin karşıdan karşıya geçtiği yerde herhangi bir uyarı levha ve işaretleri bulunmamaktadır.

n

 

n

Çözüm: Kara yolları ile görüşülerek yol kenarında bulunan okulların yol güzergâhına uyarı işaret ve levhaları konulması sağlanabilir. Özellikle yol kenarında bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin öğrencileri bu konularda bilinçlendirmeleri istenebilir.

n

 

n

3-) Sorun: İlçemizde bulunan uzak ve ulaşımı sıkıntılı köylerde görev yapan, bilhassa bayan meslektaşlarımızın, şartları uygun olan herhangi bir okula görevlendirmelerinin yapılması eğitim öğretimin verimliliği açısından elzemdir.

n

Çözüm: Görevlendirmeler konusunda suiistimaller yaşandığı için gerçekte ihtiyacı olan arkadaşlarımızda mağdur olmaktadır. Bu konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilikle görüşülebilir.

n

4-) Sorun: Sene başında okullarda temizlik işçisi görevlendirilmeleri yapılmadığı için hijyen konusunda sıkıntılar yaşanmıştır. Öğrencilerden karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetler gelmektedir. Öğrencilerde oluşabilecek bulaşıcı hastalıklarla ilgili önlemler alınmalıdır.

n

Çözüm: Bu konuyla ilgili 3-4 ayda bir toplum sağlık merkezi tarafından sağlık taraması yapılarak gerekli önlemler alınabilir.

n

 

n

5-) Sorun: Patnos'ta okullarımızda ısınma konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Örneğin Andaçlı ilk-ortaokulunda kaloriferde yaşanan arızadan dolayı 1. katta bulunan sınıfların bazılarının kalorifer petekleri çalışmamaktadır. Ayrıca okulun çatısından sınıfa su akmaktadır. Alatay ilk-ortaokulunda kalorifer tesisatı ters bağlandığı için ve su devir daim pompasının arızasından dolayı bazı sınıfların kalorifer petekleri çalışmamaktadır. Ayrıca iki okulumuzun da çatısında sınıflara su akmaktadır. Sütlü Pınar ilk-ortaokulunda bazı sınıfların kalorifer petekleri çalışmamakta ve bazılarının da değişmesi gerekmektedir. Durum böyle olunca eğitim öğretim zorlaşmaktadır.

n

Çözüm: Bu sorunların çözümü için kalorifer tesisatçısı görevlendirilerek kalorifer ve su sıkıntısı olan okullarla ilgili çalışmalar yapılarak sorunlar ortadan kaldırılabilir.

n

6-) Sorun: Çukurbağ ilk-ortaokulunda bahçe düzenlemesi yapılmadığı için yağan kar ve yağmur sularıyla okul bahçesi çamur olmakta, bahçedeki bu durum da okulun temizliğini ciddi anlamda etkilemektedir. Birikmiş kirli sular her türlü hastalığa davetiye çıkarabilir.

n

Çözüm: Okul bahçe düzenlemesiyle ilgili çalışmalar yapılarak bahçe parke taşı döşetilebilir. Geçici çözüm olarak ta okul bahçesine kumlama çalışması yapılabilir.

n

7-) Sorun: Tanyeli ilk-ortaokulunda bahçe duvarı olmadığı için öğrencileri okul bahçesinde tutmakta zorluk yaşanmakta ve öğrenciler dışarıdan gelebilecek tehlikelere açık halde bulunmaktadır. Not: Sene başında okul basamakları için okula gelinip ölçüler alınmasına rağmen basamaklarla ilgili çalışmalar hala yapılmamıştır. Bu kırık dökük basamaklar öğrenciler için tehlike oluşturmaktadır.

n

Çözüm: Önümüz kış olduğu için şimdilik bununla ilgili çalışma yapmak zor. İlkbahar mevsiminde okul bahçe düzenlemesi ile ilgili ihale yapılarak bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.

n

8-) Sorun: Andaçlı ilk-ortaokulunun bahçesinde çatısı, kapı ve penceresi bulunmayan eski öğretmen lojmanı bulunmaktadır. Öğrenciler teneffüslerde bu yıkık dökük lojmanda oyun oynamaktadır. Bu durum öğrenciler açısından tehlike oluşturmaktadır.

n

Çözüm: Lojmanın okul bahçesinden kaldırılması için belediye ile görüşülerek iş makinesi ile bu çalışmalar yürütülebilir.                            

n

Son olarak;

n

Öğretmenlerimiz talep, şikâyet ve görüşlerini arada başka şahıs veya kurum olmadan bazen özgürce veya fişlenmeden rahatça kaymakama iletebilsinler. Bu konuyla ilgili olarak kaymakamlığa öğretmenler için dilek ve öneri kutusu yapılabilir. Böylece kendini anlatamayan sorunu sıkıntısı olan eğitimci arkadaşlarımız ismini vermeden derdini rahatça dile getirmiş olur. Dilek ve önerilerin incelenmesi için kaymakamlık bünyesinde bir birim oluşturulup yazılanlar incelenerek yapılması gerekenler raporlaştırılabilir. Sendika olarak eğitimi ilgilendiren her konuda çalışmalara açığız. Bu noktada önerilerimiz:

n

 

n

1-) Okulların sorunları için gerekli kurullar ve performans artıcı kurullar kurulabilir. 

n

2-) Öğretmenlerin moral ve motivasyonlarını artırıcı çalışmalar yapılabilir.

n

3-) Öğretmenlere performans artırıcı ve çözüm odaklı sorun tespiti için anketlerle görüşlerine başvurulabilir.

n

4-) Öğretmenlere moral olması için okulların ziyaret edilerek öğretmenlerle görüşülebilir.

n

5-) Kaymakam Bey tarafından köy okullarındaki idarecilerle rastgele veya seçerek toplantılar yapılarak okullarda yaşanan sorunlar dinlenebilir.

n

AES PATNOS İLÇE YÖNETİMİ

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

n

 

Yorum Yap