Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Dershane Öğretmenlerinin Atamasında Yanıt Bekleyen Sorular

02 Temmuz, 2015

Öncelikle, Bakanlık daha önce dershanelerde çalışan öğretmen sayısının 40.000 olduğunu, bunlardan 17.000 kişinin 2160 SGK prim günü şartını taşıdığını belirlemişti. Ancak atama için ayrılan kontenjan sadece 3.121. Geriye kalan 14000 öğretmenin durumu ne olacak, bu öğretmenler için daha sonraki atama dönemlerinde başvuru alınacak ya da ayrı bir atama başvurusu açılacak mı belirsiz.

n

Atama listesine baktığımızda makine teknolojisi, biyomedikal cihaz teknolojileri, metal, motor teknolojileri, ulaştırma hizmetleri, tarım teknolojileri ve tekstil gibi pek çok teknik alan için de kontenjan ayrıldığı görülmektedir. Bu tür alanlardan mezun öğretmenlerin üniversite sınavlarına öğrenci hazırlayan dershanelerde nasıl görev yapmış oldukları, hangi dersleri vermek üzere görevlendirilmiş olabilecekleri de ayrı bir soru konusu. Bakanlığın dershanelerde verilen eğitimin içeriğinden haberdar olmaması mümkün olmasa gerek. Bu durumda dershanelerde bulunma ihtimali olmayan branşlar için böylesi özel bir atamada kontenjan açılmış olması da son derece düşündürücüdür.

n

Atama kontenjanları belirlenmeden önce Bakanlık talep ve ihtiyacı belirlemek üzere herhangi bir biçimde ön başvuru almış mıdır ya da bu alanda yürüttükleri istatistiki çalışma var mıdır? Kontenjanlar ve branşların hangi kriterlere göre belirlendiği yazık ki çok da anlaşılır değildir.

n

Adaylar ayrıca sözlü sınava da tabi tutulacağına göre yine sormak gerekiyor; sözlü sınavlar sesli ve görüntülü kayıt altına alınacak mıdır? Yönetmelikte sözlü sınava itiraz yolunu açan Bakanlık itirazın belgelenmesi konusunda da doğru adım atacak mıdır?

n

Puan eşitliği söz konusu olması halinde kura yöntemine başvurmak ne derece doğru ve adildir?

n

Uzun yıllar zor koşullar altında, yoğun çalışma saatleri ve düşük ücretlerle çalıştırılan binlerce öğretmenin yeniden haksızlığa ve adaletsizliğe maruz kalmamaları için bu soruların açık biçimde cevaplanması gerekmektedir.

n

Sendikamız siyasi kararlarla kapatılmakta olan dershaneler, onların işsiz kalan öğretmenleri ve personeli kadar, atama bekleyen öğretmenler, bakanlığın ücretli öğretmenlikten neredeyse emekli olacak öğretmenleriyle de ilgilidir. Mülakatla örtülen atamalar gerçek ihtiyacımızla uyumlu değildir. Planlı bir eğitim sistemi içinde, planlı bir istihdam politikası özlemindeyiz. Bu atama dönemini de yakın bir ilgiyle takip ettiğimiz unutulmasın. Atama bekleyen öğretmenlerimize desteğimiz sürecektir.

n

Tuba Kaan

n

Anadolu Eğitim Sendikası

n

Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Gen. Başk Yard.

n

 

n

 

Yorum Yap