Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Öğretmenlere Hastalık Raporları Üzerinden Baskı Yapılmaktadır

15 Mart, 2017

Bu yazımızda öğretmenlerin en doğal hakkı olan; hastalık halinde aldığı raporların kurumuna verilmesi ve sonucunda izne çevrilmesi sürecini inceleyeceğiz. Yöneticilerin konu ile ilgili keyfi tutumlarından dolayı artık bir mobing(bezdiri) daha açık ifade ile işyerinde psikolojik şiddet  haline getirilen hastalık raporlarının izne çevrilmesi sürecinin, aslında karışık bir süreç olmadığını hemen belirtelim. Zorluk çıkarma nedenleri arasında daha çok, yasaların yöneticiler tarafından bilinmemesi yahut yöneticilerin öğretmen üzerinde baskı oluşturma gayesi, öğretmenin hastalığından dolayı alabileceği raporlarına bir ön engel, zorluk çıkarma psikolojisi içinde bırakma olarak görmekteyiz. Milli Eğitim Müdürlüğündeki okul kutusuna raporun aslını bırakmak zorundasın, senin veya bir yakınının raporu okula getirme zorunluluğu var, raporun aslını görmeden izne çevirmem gibi birçok nedenler ileri sürerek adeta hasta olan öğretmeni, yaşadıklarıyla süründüren bir duruma getiren yöneticileri dikkatli olmaya davet ediyoruz. Öncelikle belirtelim ki; taleplerinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Tam bir keyfiyet durumuyla açıklayacağımız taleplerin, mobing(bezdiri) haline gelmesi yöneticilerin suçlu duruma düşmesine neden olabilir.

Öğretmenlerin hastalık halinde almış oldukları raporları Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin 12. maddesinin 2. bendine göre izne çevrilmesi gerekir. Maddenin hali şöyledir:

Hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi

MADDE 12- (2) Hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurt dışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir.

Bahsedildiği gibi, rapor alınan gün veya raporun alındığı günün ertesi gün mesai bitimine kadar kurumuna, aslını veya BİR ÖRNEĞİNİN(taranmış veya fotokopi halinin) elektronik ortamda(e-posta) veya uygun yollarla(belgegeçer olabilir) ulaştırması gerekir. Yani burada 2 günlük bir işgünü zaman dilimi vardır. Rapor süresinin sonunda, öğretmenin kurumuna başladığı gün raporun aslını götürmesi yeterli olacaktır. Gönderilen bir örnek ile izne çevrilen mebbis çıktısı üzerindeki imza bölümü ne olacak diye soran yöneticilerimizi de aydınlatalım. İmza kısmının altına “rapor ektedir” yazılmalı ve öğretmenin izin dönüşünde imzalaması yeterli olacaktır.

Hal böyle iken, durumun anlaşılmamasına bağlı olarak Anadolu Eğitim Sendikası olarak konu ile ilgili aydınlatıcı bilgiler vermeye hazırız.

 

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

hukuk@aes.org.tr

 

Yorum Yap