Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

Engellileri Engellemeyin

09 Mart, 2018

Engellilik doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Türkiye’de engelli olmak ise, engelli olmak yanında her alanda fazladan engele maruz kalmak anlamına gelebilir.

Kamu ve özel sektörde engelli istihdamı yasalarla kotaya bağlanmış olsa da, uygulama mevzuat dinlemiyor.  Nitekim; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçları ve kura usulü ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına yerleştirme yapmak için adaylardan 16 Mart'a kadar tercihleri alınacak.

2018 EKPSS sonuçlarına göre alınacak engelli memur sayıları yetersizdir. Bugün açıklanan tercih listesinde 2500 alım yapılacağını daha önce Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı açıklamıştı. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım: “2018 yılında 5000 engelli kardeşimizin atamasını yapacağız. Atamayı iki aşamada yapacağız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu da 17 Ekim 2017 Tarihinde yaptığı açıklamada “ 2018 yılının ilk çeyreğinde 2500, 2018 Yılının son çeyreğinde 2500 engelli kardeşimizin atamasını gerçekleştireceğiz” demişti. Oysa Türkiye gerçekleri ve sayısal veriler bu engelli atamasının sayısının yeterli olmadığının ispatlı. Devlet Personel Başkanlığının 21/09/2017 Tarihinde yayımladığı istatistik raporu dayanak alındığında engelli istihdamında hükümetin üzerine düşen görevi eksik yaptığı ortadadır. Şu anda devlet personel başkanlığının sayısal verilerine göre kamuda 2.067.744 kişi memur olarak istihdam ediliyor. Bunlardan 49.873 tanesi engelli vatandaşımız. Yine şu anda kamuda 13.441 engelli kontenjanı var. Alıma esas ilan edilen rakama baktığımızda yarısının bile atanamayacağını açıkça görüyoruz.

Hukukun esaslarına uymak öncelikle hükümetin sorumluluğudur. Engelli istihdamında gereğini yapmayan özel sektöre cezai yaptırım getiren devlet, kendi istihdamında kural tanımazlık yapmamalı.  

Çalışma hukukunu, hakkını aramakta hiçbir engel tanımayan sendikamızın engelli çalışanlar, çalışmayı hak edenler açısından talepleri şu şekildedir:

  1. Kamuda çalışmak için atama bekleyen tüm vatandaşlarımız yasal kontenjan gözetilerek ve liyakatlerine uygun olarak öncelikle atanmalıdır.

  2. Engelli kadrosunda görev yürüten memurlara engel durumlarına göre görev verilmeli, engelleri azaltan çalışma koşulları sağlanmalıdır.

  3. Engelli çalışanların çalışma şartları; yetenekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmeli, takdirinde pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

  4. Engelli memurlara pozitif ayrımcılık yapılarak göreve başladıkları yıl itibariyle yıllık izin 30 gün olmalıdır.

  5. Engelli memurların özellikle büyük şehirlerde ulaşımda yaşayacakları sorunlar göz önünde bulundurularak amir inisiyatifine bırakılmadan bakanlık emriyle çalışma saatleri 7 saate düşürülmelidir.

  6. Bilindiği üzere yeşil pasaport alabilmek için 3. derecede olmak gerekmektedir. 

    Engelli memurlar emeklilik şartı itibariyle 3. dereceye inemeyecekleri hesap edilmemiştir. Bu kapsamda engelli çalışanın yeşil pasaporta ulaşması için gereken asgari süre 10 yıl olmalıdır.

  7. Engelli Memurlar ve engelli hizmetliler için dinlenme odaları düzenlenmelidir.

  8. Engelli personelden görevde yükselme sınavında ücret almamalı, sınav düzeni engel türleri de gözetilerek düzenlenmelidir.

  9. Ortopedik engelliler hem hizmet veren hem hizmet alan konumdadır. Eski kamu binalarının revizyonu, yenilerinin inşasında engelli ihtiyaçlarına uygunluk gözetilmelidir.

  10. Görme engellilerin yazılı belge oluşturması, okuması, yanıtlaması için geliştirilmiş yazılımlar oldukça pahalıdır. Akıllı telefonlar ve yazılımlarından yalnızca biri (İOS) sesli hizmette yetkin durumdadır ancak, bu telefonlar da çoğu engelli yurttaşımızın satın alamayacağı pahalılıktadır. Ortopedik engel için protez, engelli aracı ne anlama geliyorsa, görme engelliler için sesli komutla işlem yapan telefon aynı ölçüde zorunlu ihtiyaçtır. Bu durumda olanlar açısından; ÖTV, KDV, TRT payı gibi vergilerden muaf olarak satışı için yasal düzenleme yapılmalıdır.

  11. Engelli bebek dünyaya getiren annelere hak kaybı olmadan 2 yıl süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı verilmeli, 2 yıldan sonra da süt iznine denk bir izin tanımlanmalıdır.

Yukarıda belirttiğim, engelli çalışanlar için dile getirilen taleplerimiz Anayasamızın 10. ve 50. Maddelerinin ruhuna da anlamına da uygundur. İhtiyacımız olan sadece yasaya uygun irade sergilenmesidir.  Saygılarımla…
 

 

Önder MIH
AES Ereğli Teşkilatlandırma Sekreteri

Yorum Yap