Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Timur YILMAZ, öğretmenlerin yaşadığı birçok sorunun temelinde mevcut atama ve yer değiştirme sisteminin olduğunu vurguladı.
Timur YILMAZ, Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli öğretmenlikten norm fazlalığına, özür grubundan alan değişikliğine, proje okullarına yapılan atamalardaki adaletsizliklere ve PİKTES öğretmenlerinin yaşadığı sorunlara kadar pek çok sıkıntının temel sebebinin bu sistem olduğunu belirtti.
Öğretmenlerimiz aynı öğretmenler odasında farklı statülerde çalışıyor. Sözleşmeli öğretmenlerimiz aileleri ile buluşamıyor. İsteğe bağlı yer değişikliklerinin büyük bir kısmı gerçekleşmiyor, aynı ilde görev yapan kadrolu öğretmenlerimiz ise her gün yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda kalıyor.
Her yer değiştirme döneminde uygulamalardaki farklılıklar da ayrı sorunlara yol açıyor. Bazen iptal hakkı verilirken bazen verilmiyor; bazen ikinci il içi ve il dışı hakkı sağlanırken bazen sağlanmıyor; bazen il-ilçe emri uygulanıyor, bazen hiç uygulanmıyor. Kısacası her dönem farklı bir uygulama ile karşılaşılıyor.
Öğretmenlerin yer değiştirmelerdeki en büyük sorunu, geleceğini öngörememek. Yani kaç yıl hangi bölgede çalışırsa kaç yıl sonra hangi bölgeye gideceğini kestiremiyorlar.
Bu nedenle Anadolu Eğitim Sendikası olarak yıllardır teşvik ve becayişi de içeren adil ve öngörülebilir bir atama ve yer değiştirme modeli öneriyor ve uygulanmasını istiyoruz.