Yatılı ve pansiyonlu okullarda kadın ve erkek öğretmenlerin belleticilik nöbetine karşılık aldığı puanların eşit olmamasına dayalı olarak açılan davada Danıştay davacıyı haklı bulmuştu.
Mevcut düzenlemede belletici olarak nöbet tutan kadın öğretmenler aylık 2, erkek öğretmenler ise aylık 1 hizmet puanı almaktaydı. Bu ise atama dönemlerinde ciddi manada bir itiraza huzursuzluğa ve adaletsizliğe sebep olmaktaydı. Tayin dönemlerinde belirleyici bir faktör olan bu adaletsizliğe davacının yaptığı itiraz, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından mevzuat ve yönetmeliklere atıf yapılarak reddedilmişti. Millî Eğitim Bakanlığından gelen cevap doğrultusunda davacının, Danıştay İkinci Dairede açmış olduğu davada, Danıştay davacıyı aşağıdaki gerekçe ile haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
Mahkeme kararında özetle, nöbet tutan öğretmenlere ek puan verilmesinde hukuka aykırılık olmamakla birlikte, bu puanın kadın ve erkeklere farklı şekilde uygulanması eşitlik ilkesine aykırıdır demektedir. Bu kararla birlikte; kadın, erkek ayrımı yapmaksızın belleticilik nöbeti görevi yapan öğretmenlere farklı puan uygulanmaması karara bağlanmış; ülke genelinde belleticilik görevi alan ve bu konuda mağduriyet yaşayan on binlerce erkek öğretmenin de hakkı teslim edilmiştir. Bu kararla adaletsizliğe sebep olan madde hükmü kaldırılmıştı. Hukuka aykırılığı açıkça ortaya konan ve Danıştay tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilen durumla ilgili, Millî Eğitim Bakanlığının mevzuat düzenlemeleri yapması gerektiği de açıktır.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak sahada yaşanan bu mağduriyetin çözülmesi için çözüm önerileri sunarak, yaşanan bu durumdan kazan-kazan stratejisiyle bir çözüme ulaşılmasının mümkün olduğu kanaatindeyiz. 8. Dönem Toplu Sözleşmede ya da diğer mer’i mevzuat hükümlerinde yapılacak değişikliklerle yeniden düzenlenmek suretiyle belleticilik görevi için en az 5 saat pansiyon nöbet görevi için ise en az 10 saat ücret ödenmesinin sağlanması ile yatılı ve pansiyonlu okul dışındaki diğer okulların öğretmenlerinin de pansiyonlarda belleticilik ve nöbet görevi yapmaları teşvik edilebilir. Bu sayede de hem okul idarelerinin, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmiş olur.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak yukarıda açıklanan konu ile ilgili Bakanlığa talepte bulunduk ve bilgi talep ettik.
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği