Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI 8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİNİ AÇIKLADI

09 Temmuz, 2025

 

Kamu Görevlileri Sendikaları ile Hükumet arasında Ağustos 2025’te yapılacak olan 8. Dönem (2026-2027) Toplu Sözleşme dönemi ile ilgili eğitim çalışanları için taleplerimiz aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

 

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI OLARAK 8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR:

 

1. Toplu sözleşmeler CANLI olarak yayınlansın.

2. En düşük öğretmen maaşı YOKSULLUK SINIRININ üzerinde olmalıdır.

3. Öğretmen odalarındaki ayrım kaldırılmalı (Ücretli, Sözleşmeli, Piktesli), tüm öğretmenler KADROLU olmalıdır.

4. Atama ve görevde yükselmelerde MÜLAKAT uygulaması kaldırılmalı, EHLİYET ve LİYAKAT esas alınmalıdır.

5. Öğretmenlere her 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde 1 maaş ikramiye verilmelidir.

6. Uzman öğretmenlik hizmet süre şartı 5 yıla, başöğretmenlik hizmet süre şartı ise 10 yıla düşürülmelidir.

7. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatları emekliliğe yansıtılmalıdır.

8. Tüm öğretmenler için 4 yıla 1 olacak şekilde yıpranma payı verilmelidir.

9. Seyyanen zamlar emekliliğe yansıtılmalıdır.

10. Toplu taşıma öğretmenler ve eğitim çalışanları için ücretsiz olmalı. Toplu taşıma bulunmayan yerler için aylık yol yardımı verilmelidir.

11. Vergi dilimi adaletsizliği son bulmalı, vergi dilimi %10’a sabitlenmeli, ek ders ve sınav görevleri gibi ek ücretler vergi dışı bırakılmalıdır.

12. Günümüz şartlarıyla bağdaşmayan, alım gücü kalmamış olan ek ders ücetleri %200 oranında artırılmalıdır. Bunun için ek ders ücret ödeme katsayılarının; gündüz öğretimi için 140’tan 420’e, gece öğretimi için 150’den 450’ye artırılmasını talep ediyoruz.

13. Öğretmenler arası ek ders adaletsizliği giderilmeli, tüm öğretmenler için maaş karşılığı 15 saat olmalıdır.

 

14. Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında verilmelidir.

15. Öğretmen atamaları başta olmak üzere tüm atamalar ve görevde yükselmelerde MÜLAKAT kaldırılsın, YAZILI SINAV esas alınsın.

16. Öğretim yılına hazırlık ödeneği en az 9/1 öğretmen maaşına sabitlenmelidir.

17. 1. Dereceye gelen tüm eğitim çalışanları 3600 ek göstergeden faydalanmalıdır.

18. Banka promosyonları (Maaş ödemeleri protokolü ) tüm personeli kapsayacak ve eşit ödenecek şekilde MEB tarafından tek elden yapılmalıdır.

19. Eğitim çalışanlarına bölgelerine göre değişen kira yardımı verilmelidir.

20. Bir çok farklı kurum çalışanın faydalandığı yemekhane veya yemek yardımından eğitim çalışanları faydalanmamaktadır. Eğitim çalışanlarının da yemekhanelerden yararlanması sağlanmalı; yemekhane imkanı bulunmayanlar için nakit yemek yardımı verilmelidir.

21. Engelli personeller engelsiz çalışma hayatına kavuşması için öncelikle tüm kurumlar engelli personellerin ihtiyacını karşılayacak şekilde uygun hale getirilmelidir.

22. Engelli eğitim çalışanlarının kendi istekleri dışında görev yerlerinin değiştirilememelidir.

23. Hafta sonları eğitim çalışanlarının yıllık izinden düşmemeli, yıllık izinde iş günleri esas alınmalıdır.

24. İlksan üyeliği İSTEĞE BAĞLI olmalıdır.

25. Yönetici ve öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara ödenecek ek ders ücretleri %20 ve % 40 artırımlı olmalıdır.

26. Toplantı ve ders dışı mesai saatleri dışında yapılan her etkinliğe ek ders ücreti ödenmelidir.

27. Yurt nöbet ücretlerinde hafta sonları tutulan nöbet ücretleri iki katına çıkarılmalıdır.

28. Ek ders ödemelerinde haftalık değil günlük girilen dersler esas alınmalıdır, raporlu veya gelinmeyen günlerde sadece o günün ek dersi kesilmelidir.

29. Okul öncesi öğretmenlerinin ders saatleri 50’şer dakikadır. Bu nedenle bu öğretmenlerimizin ek ders ücretleri %25 artırımlı olarak ödenmelidir.

30. Okul öncesinde her sınıfa bir kişi düşecek şekilde yardımcı personel alımı sağlanmalıdır.

31. İYEP ücretleri DYK gibi %100 artırımlı ödenmelidir.

32. Proje okulları yeniden ele alınmalıdır. Öncelikle proje okullarının sayısı azaltılmalı, bu okullarda görev yapacak yönetici ve öğretmenler sınavla belirlenmelidir.

33. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için akademik destek sağlanmalıdır. Yüksek lisans ve doktora yapanlara kolaylık sağlanmalı, ücretsiz yüksek lisans ve doktora imkanları verilmelidir. Aynı zamanda alanı ile ilgili çalışma yapan, kitap çıkaran öğretmenlere maddi destek sağlanmalıdır.

34. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin asgari ücretle çalışmalarının önüne geçilmesi için geçmişte olan TABAN MAAŞ uygulaması tekrar hayata geçirilmelidir.

35. Öğretmenlik mesleğinin etik değerlerinin korunması ve itibarının arttırılması için tedbirler alınmalı. Şiddet uygulamaya çalışan öğrenci ve veliler için meslek kanununda yer alan maddelerdeki cezalar arttırılmalıdır.

36. Öğretmenlerin elektronik ürünlere ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. Okul için olmazsa olmazlardan olan tablet-bilgisayar-yazıcı gibi ürünlerden KDV ÖTV gibi vergilerin alınmaması sağlanmalıdır.

37. Dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına hizmet alanlarına göre ilave tazminat verilmelidir.

38. Psikolojik Danışman/Rehber öğretmenlerin tercih dönemi görevlendirmelerinde ödenen ek ders ücreti 6 saat olarak ödenmelidir.

39. Kurul, ekip, komisyon, veli toplantısı, vb. toplantılar ile ev ziyareti gibi mesai saatleri dışında yapılan toplantı ve faaliyetlere saat başına ek ders ücreti ödenmelidir.

40. Okulda Bulunma Zorunluluğu maddesindeki muğlaklık giderilmelidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Okulda bulunma zorunluluğu” başlıklı 18. maddesinde;

“İlkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları hâlinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” düzenlemesi mevcuttur. Anılan hükümdeki “eğitim ve öğretim ile ilgili işler” ifadesi toplu sözleşme ile açıklığa kavuşturulmalıdır. İfadenin, dersi boş geçen sınıf öğretmenine her ne kadar okulda bulunma zorunluluğu getirse ve eğitim öğretim ile ilgili işleri yapma yükümlülüğü getirse de, bu yükümlülüğün onlara Destek Eğitim verme zorunluluğu getirecek kadar geniş yorumlanmaması, takdir yetkisinin genişletilmemesi gerektiği sözleşme ile sabit kılınmalıdır. Bu bakımdan;

“Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Okulda bulunma zorunluluğu” başlıklı 18. maddesi, sınıf öğretmenlerine Destek Eğitimi yapma zorunluluğu getirmez” hükmü sözleşmeye eklenmelidir.

41. AİLE yılında aile ve çocuk yardımı tutarları artırılmalıdır.

Aile yardımı 10 bin TL’ye,

Çocuk yardımı ise çocuk başına 5 bin TL’ye yükseltilmelidir.

 

42. Doğum öncesi, doğum sonrası ve süt izin süreleri artırılmalıdır.

43. Pansiyonlu okullarda görev yapan kadın öğretmenlere belleticilik ve nöbet görevi isteğe bağlı olarak verilmelidir.

44. Yüksek lisans ve doktora yapmış okul idarecileri ve öğretmenlere fiili ders ek dersleri artırımlı ödenmelidir. Bunun için;

7. Dönem Toplu Sözleşmenin “Lisansüstü Öğrenim Gören Öğretmenlere İlave Ek Ders Ücreti” başlıklı 8. maddesinde “….fiilen girdikleri dersler için ödenecek…” ifadesi çıkarılarak, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Ek Ders Görevinden Sayılan Hâller” başlıklı 10. maddesine uygun olacak şekilde “fiilen görev yapmaları karşılığında” şeklinde düzenlenmelidir.

45. Uzmanlık gerektiren periyodik kantin denetimleri müdür yardımcıları ve öğretmenlerden alınıp tamamen halk sağlığı müdürlüklerine verilmelidir.

46. Becayiş öğretmenler ve eğitim çalışanları için uygulanmalıdır.

47. Öğretmenevi şartları iyileştirilmeli, öncelikle öğretmen ve tüm eğitim çalışanlarının etkin faydalanabilmesi sağlanmalıdır. Öğretmen evlerinin yarı kapasitesi yalnızca öğretmen ve eğitim çalışanlarına ayrılmalıdır.

48. Pansiyon nöbet ve belleticilik görevlerinde istekli olan herkese görev verilmelidir.

49. Destekleme ve yetiştirme kurslarında (DYK) öğretmen seçimleri öğrenci taleplerine göre yapılmalı, kurs merkezleri de öğrenci taleplerine göre belirlenmelidir.

50. Doğum yapan öğretmenlere pansiyonlu okullarda nöbet görevi verilemez ibaresi 3 yıla çıkarılsın.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 08.09.2023 tarih ve 32303 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan yönetmelikte yapılan değişiklikle 36. Maddenin (ç) bendi “ç) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden iki yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmez.” şeklinde daha önce bir (1) yıl olarak belirtilen isteğe bağlı nöbet süresi iki (2) yıl olarak değiştirilmiştir. Fakat yatılı pansiyonlu okullarda mevzuat gereği ihtiyaç öncelikle okul personelinden karşılandığı için, bu okullarda görev yapıp doğum yapan bayan öğretmenler açısından bu süreler yetersiz kalmaktadır. Annenin geceyi çocuğundan ayrı geçirmesi özellikle AİLE yılı vizyonuna uygun düşmemektedir. Bu bağlamda Toplu Sözleşmede yatılı okullarda çalışan öğretmenler açısından bu 2 yıllık sürenin 3 yıl olarak uygulanması gerekmektedir.

51. Öğretmenlerin meslek hastalıkları tanımlanmalı ve bu hastalıklara yakalananlara tazminat ödenmelidir.

52. Öğretmenler tuttuğu her nöbet için 5 saat ek ders almalı, bu ücretler tutulan her nöbet için verilmelidir.

53. Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin ihtiyaca uygun yenilenmeli. Adil, öngörülebilir, teşvik ve becayişi de içeren yeni bir yönetmelik için taraflar ile birlikte çalışma yapılmalıdır.

54. Eğitim çalışanı ve öğretmenlere mobbinge yönelik yasal düzenlemelere toplu sözleşmede yer verilmelidir.

55. Öğretmenlik mesleği alımlarında kaynak olarak sadece Eğitim Fakülteleri esas alınmalıdır. Formasyon uygulaması kaldırılmalıdır.

56. Sınıfta öğrenci olmadığı günlerde öğretmenlerin ek dersi kesilmemelidir.

57. Tüm eğitim çalışanlarına yılda 1 kez 9/1 öğretmen maaşı kadar giyim yardımı verilmelidir.

58. Çocuğu şehir dışında sınavla kazanılmış bir okulda (lise-üniversite) eğitim görecek olan öğretmenler ve eğitim çalışanlarına mazeret tayini hakkı verilmelidir.

59. Okul yöneticileri yasal statüye kavuşmalı, müdür-müdür yardımcısı olanlar tayin isterken bu kadrolarla isteyebilmelidir. Eğer istediği yerde idari kadro yoksa öğretmen olarak da tayin isteme hakkını elinde bulundurmalıdır.

60. Okul yöneticilerinin ücretleri hakkında düzenleme yapılmalı, müdür ve müdür yardımcıları için makam tazminatı ödenmelidir.

61. Okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır.

62. ÖSYM sınav görevlendirmelerinin de MEB’de olduğu gibi puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır. MEB personeli sadece ihtiyaç duyulan sınavlarda değil tüm sınavlarda görev almasının sağlanmalıdır.

63. Hizmet alan ve hizmet bölgeleri yeniden yapılandırılmalı, her bir hizmet alan ve bölgesi için HİZMET TAZMİNATI ödenmelidir. Bu tazminatlar;

3.bölge 6.Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 16000 TL.

3.bölge 5.Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 13000 TL.

3.bölge 4. Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 10000 TL.

2.bölge 6.Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 10000 TL:

2.bölge 5.Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 8000 TL.

2.bölge 4.Hizmet alanında çalışan eğitimcilerimize 7000 TL olmalıdır.

Tazminatlar Emekliliğe yansıtılacak ve vergilerden sonra net olarak önerilmiş olup, toplu sözleşmelerde gelecek artış oranında artmalıdır.

64. Tüm tazminat ve ek ödemeler (ek dersler dahil) emekliliğe yansıtılmalıdır.

65. Bölge normları konusunda ders yükü az olan okuldaki en düşük puanlı öğretmen değil de bölgedeki en düşük puanlı öğretmen norm kadro fazlası sayılmalıdır.

66. Tüm eğitim çalışanlarına yılda iki kez bir maaş tutarında bayram ikramiyesi ödenmelidir.

67. PİKTES öğretmenlerine özlük hakları verilmeli, proje sonunda kadroya geçirilmelidir.

68. İl içi, il dışı, özür gurubu yer değiştirmeleri, emeklilik işlemlerinden sonra yapılmalıdır.

69. Her türlü tayin ve atamalar şeffaf bir şekilde ilan edilmelidir.

70. Öğretmenlerin yaptığı her türlü proje (Erasmus, TÜBİTAK vb) gönüllülük esasına dayanmalı, yapanların çalışmaları ücretlendirilmelidir.

71. Geçmişte olduğu gibi memur öğretmen olarak çalışanlara öğretmenliğe geçiş yapabilmeleri için kontenjan ayrılmalıdır.

72. Bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastaneye götürülmesi veya bulunduğu yer dışına sevk edilmesi durumunda, refakat eden kişinin rapor veya mazeret izni almadan hasta refakatçi sayılması sağlanmalıdır.

73. Psikolojik Danışman/Rehber öğretmenlere gönüllülük dışında danışmanlık tedbiri, icapçı, çocuk teslimi gibi görevler verilmemelidir.

74. İdare izinli günlerde egzersiz ücretinin ödemesi yapılmalıdır.

75. Koordinatör öğretmenlere yol parası verilmelidir.

76. Boş derslere giren her öğretmene ek ders ücreti verilmelidir.

77. Engelli çocuğu olan eğitim çalışanlarına ek eğitim ödemesi yapılmalıdır.

78. Ders saatleri dışındaki keyfi toplantılar, seminerler son bulmalı. Mesleki gelişimler uzaktan eğitim veya online olacak şekilde planlanmalıdır.

79. Uzmanlık gerektiren özel okul servislerinin denetimi de öğretmenlerden alınıp emniyet trafik şubelerince yapılmalıdır.

80. Akademik personelinin özlük hakları iyileştirilerek, mazerete bağlı atama ile isteğe bağlı atama konularında düzenlemeler yapılmalıdır.

81. Şef kamu çalışanlarının ek ödeme oranları ve özel hizmet tazminatlarının artırılmalıdır.

82. Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalı, mezuniyetlerine göre uygun memur kadrolarına atanmalıdır. Okullara temizlik personeli istihdamı sağlanmalıdır.

83. Özlük hakları bakımından üniversitelerde çalışan mali hizmetler uzmanları ile YÖK mali hizmetler uzmanları diğer bakanlık uzmanları ilşe eşitlenmelidir.

84. Üniversite idari personelleri için her yıl düzenli olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalı, mülakat kaldırılmalıdır.

85. Üniversite daire başkanları da makam tazminatı alabilmelidir.

86. Üniversitelerin idari kadrolarına üniversite dışından yapılan atamalar yerine kurum içinde görevde yükselerek gelen idari personeller değerlendirilmelidir.

87. Üniversitelerdeki lojmanlardan akademik ve idari kadrolar eşit şekilde yararlanmalıdır.

88. İdari izinde çalışanlara mesai ücretleri ödenmelidir.

89. İşyerlerinde kreş desteği sağlanmalıdır.

90. Üniversitelerde geliştirme ödeneği idari personele de ödenmelidir.

91. Üniversitelerde lojman tahsislerinde akademik-idari kadro ayrımı yapılmadan eşit verilmelidir.

92. Üniversite idari personelleri için keyfi olarak kullanıma açık olan geçici görevlendirme 13-b/4 maddesi tamamen kaldırılmalıdır.

93. Mesai saatleri dışında yardımcı personele ücret ödenmelidir.

94. Üniversite İdari Personelinin Yükseköğretim Tazminatından faydalanması sağlanmalıdır.

95. Sendika üyelik-istifa işlemleri e devlet üzerinden olmalıdır.

96. 1 Ekim 2008 sonrası göreve başlayan ve 5510 sayılı kanuna tabi olan memurların emeklilikte dezavantajlı duruma düşmemesi için gerekli düzenlemeler 5434 sayılı kanunla eşitlenmelidir.

97. YÖK ve bağlı kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi idari personelden; mesleklerinde yüksek lisansını tamamlayanlara %20 ve doktorasını tamamlayanlara %40 oranlarında ek özel hizmet tazminatı ödenmelidir.

98. En düşük akademisyen maaşı yoksulluk sınırının en az 1.5 katı olmalıdır.

99. Kadro ve derecelerine bakılmaksızın tüm akademik personel yeşil pasaport hakkından yararlanmalıdır.

100. Üniversitelerde REKTÖR ve DEKANLAR seçimle belirlenmelidir.

 

 

Yorum Yap