Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ÖĞRETİCİ'DEN YENİ MÜFREDAT DEĞERLENDİRMESİ

27 Nisan, 2024

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ yeni müfredatla ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle:

 

1000’İN ÜZERİNDE EĞİTİM PAYDAŞI KİMLER?

 

Milli Eğitimde yeni bir müfredat hazırlamak ülkenin geleceğini şekillendirecek bir adımdır. Böyle büyük kapsamlı bir değişikliğin yapılabilmesi için ortak aklın ve ortak gerekçelerin olması gerekir.

Bakanlığının “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı ile yayınladığı yeni müfredat programı ortak akılla hazırlamadığı görülmüştür. Bakanlık öğretmen ve akademisyenlerin dışında 1000’in üzerinde eğitim paydaşı ile müfredatta yaptığı değişiklikleri açıkladığı gibi bu 1000’in üzerindeki eğitim paydaşlarının da kimler olduğunu açıklamalıdır.

 

EĞİTİM PROGRAMLARI ORTAK METNİ DEĞERLER ÜZERİNE KURULMUŞ

 

Milli eğitimin temel amacı muhakkak ki iyi insan yetiştirmektir. Bunu yaparken milletinin değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş nesiller yetiştirmek amaçlanır. Yeni müfredatta kullanılan dilden müfredatın zihinsel kodlarını görmek mümkün. Erdem, kamil insan, ruh beden ilişkisi, değerler, huzurlu insan, huzurlu aile kavramlarına sıkça vurgu yapılması özünde istenilen bir durumdur. Ancak bu özelliklerin kazandırılmasında ortak metinde paydaşların yansıtıcı süreçlere dahil edileceği belirtilmektedir. Bu paydaşların eğitim dışı kişiler olması ve örneklerinin görülmüş olması eğitim adına istenmeyen durumları ortaya çıkaracaktır. Bakanlık eğitimi paydaşlar adı altında eğitim dışı kişi ya da düşüncelere açmamalıdır.

 

TÜRKÇE VURGUSUNU ÖNEMSİYORUZ

 

Milli Eğitim müfredatı Türkiye Cumhuriyetinin kurucu değerlerini koruma, kollama ve yaşatma üzerine inşa edilmelidir. Türkçe de bu değerlerin başında yer almaktadır. Dilini konuşamayan, konuşulanı anlayamayan, metinleri yorumlayamayan yeni nesil ileride kendine ait bir değer üretmez. Yeni müfredatta Türkçemizin etkili kullanılmasına yönelik becerilerin kazandırılmasının tüm derslerin ortak hedefi haline getirilmesi önemlidir. Ayrıca bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı ve veri okuryazarlığı gibi becerilerin yeni müfredatta öne çıkarılması yaşadığımız çağa uyum açısından istenilen hedeflerdir. PISA, TIMSS gibi sınavlarda Türkiye’nin okuduğunu anlama profilinin üst seviyeye çıkarılmasında katkısı olacaktır.

 

KİTAP İÇERİKLERİ SORUNLU OLMAMALI

 

Hazırlanan yeni müfredatın uygulama alanı olan ders kitapları belirlenen hedef davranışların öğrencilere kazandırılması anlamında önemli bir konuma sahip. Dolayısıyla kitap hazırlama komisyonları seçilirken ortak akla göre hareket edilmelidir. Kitaplarda sorunlu alanlarda ifadeler bulunmamasına, ideolojik, siyasi ya da bazı dini grupların anlayışını çağrışım yaptıran içeriklere yer verilmemesine dikkat edilmelidir.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MİLLİ EĞİTİM ANLAYIŞININ TEMELİ OLMALI

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, bu toprakları yeni nesillere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk Türk öğrencisinin hafızasında her zaman en önde yer almalıdır. Bu anlamda hazırlanan yeni müfredatta Mustafa Kemal Atatürk’ü birkaç başlık dışında göremiyoruz. Onun söz ve davranışları müfredatın genelinde yer almalıdır.

 

SOSYAL SORUMLULUK, HAYAT BOYU ÖĞRENME YERİNDE BİR YAKLAŞIM

 

Yeni müfredatta yer alan eğitim anlayışında Program dışı etkinliklerde yer alan sosyal sorumluluk ve hayat boyu öğrenme anlayışı öğrencilerin yaşadıkları toplumun sorunları ile ilgilenmeleri, hayatları boyunca karşılaşacakları zorluklara direnç göstermeleri anlamında önemli bir adımdır. Bireysel olarak sadece kendi çıkarını düşünmeyen nesiller adam kayırma, torpil gibi davranışları da dışlayacaktır. Ancak buradan uyarımızı tekrar etmeliyiz. Sosyal sorumluluk, hayat boyu öğrenme etkinliği adı altında eğitim dışı yapıların okullara giriş yapmalarına müsaade edilmemelidir.

 

EĞİTİM SEMİNERLERİ ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR ETMEMELİ

 

Yeni müfredatın onaylanmasının ardından öğretmenlere tanıtımı anlamında verilecek seminer ve kursların Eylül ayına kadar tamamlanacağı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından açıklandı. Bu eğitimlerin yaz tatiline gelmemesi için gerekli tedbirler alınmalı.

 

YENİ MÜFREDAT DEĞERLENDİRMEK İÇİN EĞİTİM SENDİKALARI İLE GÖRÜŞÜLMELİ

 

Müfredat değişikliği köklü bir değişikliktir. Gerekçeleri, sebepleri, beklentileri önceden kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Eğitim adına söz söyleyen, sahadan veriler toplayan sendikalar ve gerekli paydaşlar ile görüşülmeden hazırlanan, ortak aklın işletilmediği müfredat sorunları da beraberinde getirir. Yıllar içinde yamalı bohçaya döner. Yıllar içinde hazırlandığı söylenen müfredatı bir haftalık bir görüş süresi verilmesi doğru değildir. Daha geniz ve uzun zamanlar ile çocuklarımızın geleceğini şekillendirecek müfredat daha kapsamlı ele alınmalı ve gerekirse birkaç yıl sonra uygulamaya konulmalıdır. Buradan Milli Eğitim bakanı Sayın Yusuf Tekin’e sesleniyoruz. Başlangıç aşamasında yapmadınız değerlendirme aşamasında yapın. Sendikalarla bir araya gelin. Karşı ve zıt fikirler dahi olsa dinleyin. İnternet ortamında görüş ve öneri almak önemlidir ancak yüz yüze yapılacak görüşmelerde daha şeffaf bir ortam eğitimimizin geleceği adına önem arz etmektedir.

 

 

 

Yorum Yap