Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası

ÖĞRETİCİ: ENFLASYON FARKI ZAM DEĞİLDİR! MEMUR VE EMEKLİLERE REFAH PAYI ŞARTTIR!

03 Ocak, 2024

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Aralık ayı enflasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle;

 

TÜİK in açıkladığı verilere göre Aralık ayında enflasyon % 2,93  arttı. Yıllık enflasyon ise % 64,77  oldu. Temmuz ayında toplu sözleşme gereği alınan artış sadece % 6 iken Temmuz- Ağustos- Eylül- Ekim- Kasım-Aralık aylarında atı aylık enflasyon % 37,55 oldu.

 

Enflasyon farkının aylık olarak verilmemesi, sahada yaşanan ile TÜİK verilerinin birbirini tutmaması, gelir vergisinin kamu çalışanları için %15'te sabitlenmemesi bu mağduriyeti daha da artırmıştır.

 

ENFLASYON FARKI ZAM OLARAK SUNULAMAZ!

 

Her altı ay için verilen artış kaşık ile olurken enflasyon eliyle kepçe ile geri alınmıştır. 2023 yılının ikinci altı ayı için alınan artış %6 iken enflasyon ikinci altı ay için % 37,55 olmuştur. Böylelikle memur ve emeklileri % 29,78 alacaklı hale gelmiştir.

 

Kamu görevlileri ve emekliler 2024 Ocak ayı için toplu sözleşme gereği SADECE %15 artış alacaktır. Geçen yıldan enflasyon farkı olarak verilecek olan % 29,78 artış ZAM değil, geçen yıldan cebimizden çıkanların telafisidir. Kaldı ki 6 ay boyunca cepten çıkan telafiler geri ödenmeyecek, Ocak ayında itibaren telafinin olması engellenecektir.

 

MEMUR VE EMEKLİLERE REFAH PAYI ŞARTTIR!

 

Yıllardır memur ve emeklilerin almış oldukları artışlar TÜİK enflasyonunun altında kalmış, altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapılmıştır. Bu da demek oluyor ki aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış SIFIR zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır.

 

Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak REFAH PAYI verilmesi şarttır.

 

 

 ENFLASYON FARKI KAYIPLARI NE KADAR?

 

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’ in açıkladığı Aralık ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların enflasyon kayıpları nedeniyle aylıklarındaki erimenin özeti şudur:

 

  • 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 073,78 TL
  • 9/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 584,27 TL,
  • 9/1 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 584,31 TL,
  • 9/1 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 229,32 TL,
  • 9/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 265,01 TL,
  • 8/1 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 782,13 TL’dir.

 

Yorum Yap