Kamu çalışanı ve emeklilerin alacağı zammın belirlendiği Kamu Görevlileri toplu sözleşme süreci devam etmektedir. Kamu işvereni hükümet ilk teklifini 12 Ağustos 2025 Salı günü açıklamıştır. Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından açıklanan teklife göre; 2026 yılı ilk altı ayı için %10, ikinci altı ay için yüzde %6, 2027 yılı ilk altı ayı için %4, ikinci altı ay için ise yüzde %4 maaş artışı teklif edilmiştir. Bu ciddiyetsiz ve güncel yaşam şartlarına uzak kalan teklif hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm kamu çalışanları tarafından tepki ile karşılanmış ve “sefalet teklifi” olarak adlandırılmıştır. Söz konusu sefalet teklifinin yapıldığı günden bu yana bu teklifi kabul etmeyeceğimizi eğitim çalışanlarını ve dahi tüm memurları sefalete sürükleyen bu artışın karşısında mücadele edeceğimizi en yüksek sesle haykırdık.
14.08.2025 tarihinde Anadolu Eğitim Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri Sendika genel merkezinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.
Bu doğrultuda, milyonlarca kamu eğitim emekçisi ve emeklisinin yaşam şartlarını her geçen gün daha da katlanılmaz kılan; vergide adaletsizliğe, TÜİK’in rakamlarına, gerçek grevli toplu sözleşme yasası ile emekçilerle masaya oturmak varken, tüm ipleri siyasi iktidarın eline veren sahte sendika yasasına, bizleri kayıt dışı çalıştırma mantığına mahkum eden, ek ve yan ödemelerimizin taban ve emekli aylıklarımıza dâhil edilmediği ve bu sebeple emekli aylıklarımızda %55’e varan kayıplarımıza karşı; 18 Ağustos Pazartesi günü, üretimden gelen gücümüzü kullanarak, tüm işyerlerimizde 1 günlük iş bırakma kararı alınmıştır.
Anayasal ve evrensel insan hakları kapsamında korunması gerek haklarımızı talep etmek, kanun yapıcı idare ve kamuoyu üzerinde güçlü ve yapıcı bir baskı oluşturması için 18 Ağustos Pazartesi günü 1 gün süreyle iş bırakma eylemi düzenlenmesine, 4688 Sayılı Yasa, 87 ve 151 sayılı ILO Sözleşmeleri, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 11. maddesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın ‘Toplu pazarlık yapma ve eylem hakkı’ başlıklı 28. Maddesi ile emsal Danıştay Kararları güvencesi ile yapılacak eyleme ilişkin kararın bağlı sendikalara duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.