Sayı: 1013-25/8404 Tarih: 12/06/2025
Konu: İlk Defa Yönetici Atama Başvuruları Tercih Takviminin Güncellenmesi Talebi
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi: a) 2025 Yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yönetici Görevlendirme Takvimi
b) 2025 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu
c) 2025 Yılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yöneticilikten Ayrılanların Yeniden Görevlendirilmesi Takvimi
2025 Yılı İller Arası Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme takvimi sonuçlanmış ve tayini çıkan öğretmenlerin ilişik kesmeleri için ilgi (b) kılavuzda 27 Haziran tarihi belirlenmiştir. Diğer taraftan ilgi(a) kapsamında başvuruların alınması da ilgili kılavuzda 25-27 Haziran 2025 olarak belirlenmiştir. İller arası yer değiştirme başvuruları kapsamında halen idareci iken tayin isteyerek öğretmen olarak il değiştirenlerin durumu dikkate alınmamış görünmektedir. Şöyle ki, iller arası yer değişikliği ile il değiştiren idarecilerden boşalan kadrolar, mevcut kılavuzlara göre, puanla ilk defa yönetici atama takvimine göre tercih yapacak adaylara açılamayacaktır. Ve fakat bahsedilen kadrolar, ilgi(c) takvimine göre bu kapsamda tercih yapacak adaylara muhtemel ki açılacaktır.
Bu noktada bir hak ihlali oluşması kaçınılmaz görünmektedir. Zira sınav ve mülakatlardan geçerek ilk defa yönetici atama başvurusunda bulunmak isteyen adaylar çok daha kısıtlı bir münhal liste ile karşılaşırken, iller arası yer değiştirip tekrar ilgi(c) kapsamında idarecilik için başvuran adaylar için seçenek artacaktır. Bu bakımdan, İlk defa yönetici atama takvimindeki tercihlerin alınma tarihleri 25-27 Haziran yerine uygun olan ileri bir tarihe alınarak, iller arası yer değiştirme sonucu ilişik kesen idarecilerden boşalan kadroların de tercihlere açılması sağlanmalıdır.
Yukarıdaki gerekçelerle Bakanlığınız tarafından ilgi(a) kılavuzda düzenlemeye gidilerek tercihlerin uygun olan ileri bir tarihe çekilerek, yeni boşalan kadroların münhal listeye eklenmesini, yapılacak çalışmaları ya da yapılamayacaksa sebebini Sendikamıza “Bilgi Edinme Hakkı” kapsamında bildirilmesini talep ediyoruz.
Gereğini arz ederiz.