Sayı: 1020-25/8411 Tarih:20/06/2025
Konu:Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin Tercih Dönemi Görevlendirmeleri
T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
İlgi: a)Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve PsikolojikDanışma Hizmetleri Yönetmeliği.
Millî Eğitim Bakanlığı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzunun 2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takviminde LGS tercih süreciyle ilgili olarak “14-24 Temmuz 2025 Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması” şeklinde takvim düzenlenmiştir.
Yine ve Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 09.05.2025 tarihli, 132166205 sayılı ve 2025 Yılı Tercih Danışmanlığı Birimleri Uygulama Esasları konulu yazısının eki olan Tercih Danışmanlığı Birimleri Uygulama Esaslarında “14-24 Temmuz 2025 LGS Tercih Danışmanlığı Birimlerinin Tercih Danışmanlığı Hizmetini Sunması ve e-Rehberlik Sistemine işlemesi” olarak takvim belirtilmiştir.
Lakin ÖSYM, Sınav Takvimi sayfasında Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS)Sonuç Tarihi olarak 22.07.2025 tarihini belirtmekle birlikte tercih süresi konusunda herhangi bir bildirimde bulunmamıştır. Dahası hemen her yıl ÖSYM belirttiği sonuç açıkla tarihinden birkaç gün öncesinde sonuçları açıklamakta ve sürpriz bir şekilde de tercih sürecine ilişkin takvimi yayımlamaktadır.
Yaz tatili dönemi, olması hasebiyle psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin tatil planlamalarını yapabilmeleri adına ÖSYM’nin de MEB gibi takvimi öncesinden açıklaması elzemdir.
Ayrıca LGS tercihleri genel itibariyle il bazlı yapılmasına binaen sürecin yaklaşık iki haftalık bir sürece yayılıyor olmasına rağmen ÖSYM’nin YKS tercih sürecini keyfi şekilde başlatması ve üniversite tercih sürecinin LGS’ye göre daha meşakkatli olmasına rağmen daha kısa tutmasının da açıklanabilir ve de kabul edilebilir bir yanı yoktur.
ÖSYM’nin de ivedilikle YKS tercih sürecini takvime bağlaması ve tercihlerin gerek ciddiyeti gerekse de meşakkatli bir süreç olması sebebiyle de daha uzun tutulması konusunda çalışmalar yapması beklenmektedir. Tıpkı MEB gibi bir hafta başında başlatılması ve yine tıpkı MEB de olduğu gibi de iki haftalık bir süreç olacak şekilde planlanması hem tercihlerin istendik şekilde yapılmasını hem de zorlu bir süreç olan üniversite tercihlerinin gerek öğrenciler gerekse de aileler tarafından daha kararlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmış olacaktır.
İlgi (a) yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılacak olan tercih danışmanlığı görevlendirmelerinde görevlendirilen psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin ve tercihte bulunacak öğrencilerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi için takvimin net bir tarih aralığını kapsayacak şekilde belirlenerek önceden yayımlanması ve tarafımıza 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca bilgi verilmesi hususunda,
Gereğini arz ederim.