Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası
Öğretmenlere Proje Hazırlama Baskısı Yapılması

Öğretmenlere Proje Hazırlama Baskısı Yapılması

Sayı:1151-25/8542                                                                                                                                    Tarih: 26/09/2025

Konu: Öğretmenlere Proje Hazırlama Baskısı Yapılması

  

                                                                                         T.C.

                                                                    MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

                                         

  İlgi:    a) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

             b) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği.

 

Son zamanlarda ülkemiz genelindeki hemen her okulda öğretmenlere proje yapılması konusunda baskılar yapıldığı yönünde duyumlar almaktayız. Özellikle okul müdürleri tarafından öğretmenlere adeta proje yapma zorunluluğu yüklendiği dahası öğretmenlerin bu konuda mesai saatleri üzerinden ders saatleri dışında okulda tutulmakla, haklarında verilen görevi yapmamakla soruşturma açılması gibi tehdit ve şantajların yapıldığı öğrenilmiştir.

İlgi (a) ve (b) yönetmeliklerin Tanımlar başlıklı maddelerinde; “Proje: Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmaları ifade eder.” şeklinde projenin tanımı yapılmaktadır.

Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere öğretmenlerin projeye yapmaya zorlanmalarının söz konusu olamayacağı ve fakat öğrencilerin proje talepleri olması halinde ders öğretmenlerinin bu çalışmalara rehberlik edebileceği aşikârdır. Okulların yaptıkları projelerle okul müdürlerinin de bu durumdan prim yapmaları nedeniyle okullarda proje yapılmasını talep ettikleri düşünülmekle birlikte bu konuda öğretmenlere baskı yapılmasının mobbinge kapı araladığı düşünülmektedir.

Kaldı ki proje okullarında dahi bu şekilde bir zorlamanın olmadığı ve dahası yaptırımın da öğretmene/öğretmenlere değil proje okuluna yapıldığı ve proje okulu kapsamından çıkarıldığı göz önünde bulundurulduğunda da proje yapılması konusunda öğretmenlere baskıcı bir tutumun sergilenemeyeceği bilinmelidir.

Sırf okul müdürlerinin okul üzerinden kendi kişisel reklamlarını yaptırmak adına bu tür tutumlar sergilememeleri kabul edilemez. Öğrencilerden herhangi bir konu hakkında proje yapma isteği gelmesi halinde elbette her öğretmen arkadaşımız proje hazırlama konusunda gereken rehberliği seve seve yapacaktır. Lakin baskı, zorlama ve tehditle bu işler yaptırılamayacağı gibi okullardaki çalışma barışını da bozacaktır.

Buradan hareketle ülke genelindeki okul ve kurumlarda bu ve benzeri olumsuz tutumların engellenmesi, öğretmenlerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi ve bu minvalde yapılacak işlemler hakkında 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde tarafımıza bilgi verilmesi hususunda;

         Gereğini arz ederiz.