Sayı: 1547-26/8948 Tarih: 09/04/2025
Konu: Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin Tercih Dönemi Görevlendirmeleri
T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
ANKARA
İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu ve 2026 Yılı Tercih ve Yerleştirme
Takvimi.
Millî Eğitim Bakanlığı, 2026 yılı için LGS tercih sürecine ilişkin 13-24 Temmuz 2026 tarihleri arasında Tercih Danışmanlığı Birimleri aracılığıyla hizmet vereceğini ve e-Rehberlik Sistemi üzerinden işlemler yapılacağını belirlemiştir. Ancak, ÖSYM 2026 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını 22 Temmuz 2026 tarihinde açıklayacağını duyurmuş olmasına rağmen, tercih süresi ve bu sürecin ne zaman başlayacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmamıştır.
Her yıl olduğu gibi, ÖSYM, sınav sonuçlarını genellikle belirttiği tarihten birkaç gün önce açıklamakta ve tercih sürecini sürpriz bir şekilde başlatmaktadır. Bu durum, özellikle psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler için tatil planlamalarını zorlaştırmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin ve ailelerinin sağlıklı kararlar verebilmeleri için tercihler hakkında net bir bilgiye sahip olmaları büyük önem taşımaktadır.
Bu belirsizliğin, tercih sürecinde mağduriyet yaratmaması için, ÖSYM’nin YKS tercih dönemi için net bir takvim açıklaması ve tercih sürecini en az 2 hafta olarak belirlemesi gerekmektedir. LGS tercih sürecinin yaklaşık iki hafta sürdüğü göz önüne alındığında, YKS tercih sürecinin de aynı şekilde, yeterli zaman tanıyacak şekilde planlanması gereklidir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan beklentimiz, YKS tercih sürecinin net bir takvime bağlanması ve bu takvimin, ÖSYM tarafından 2026 yılı için belirlenen YKS sonuç açıklama tarihiyle uyumlu şekilde, en az 2 hafta süresince duyurulmasıdır.
İlgi (a) yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılacak olan tercih danışmanlığı görevlendirmelerinde görevlendirilen psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin ve tercihte bulunacak öğrencilerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi için takvimin net bir tarih aralığını kapsayacak şekilde belirlenerek önceden yayımlanması ve tarafımıza 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca bilgi verilmesi hususunda,
Gereğini arz ederiz.