Siyasilerin Değil, Tüm Eğitim Çalışanlarının Sendikası
Sertifika İle Alan Değişikliğinin Önünü Açacak Uygulamaların Engellenmesi

Sertifika İle Alan Değişikliğinin Önünü Açacak Uygulamaların Engellenmesi

Sayı:1016-25/8407                                                                                   Tarih: 13/06/2025

Konu: Sertifika İle Alan Değişikliğinin Önünü Açacak Uygulamaların Engellenmesi

 

 

  T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

(Personel Genel Müdürlüğü)

 

 

            Bazı İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, norm kadro fazlası öğretmenlere 540 saat hizmet içi eğitim verilerek sertifika almaları ve akabinde Özel Eğitim Öğretmeni olarak atanmalarını sağlayacak yazılar yayımlandığını görüyoruz. Öğretmenlerin olası alan değişikliği başvurularında sertifika alan ilgili öğretmenlerin alan değişikliğine başvurarak özel eğitim alanına geçmeleri engellenmelidir. Özel Eğitim branşı, uzmanlık gerektiren, belli saatlik eğitimlerle alınan sertifikaların yeterli görülmemesi gereken bir alandır. Gerek akademik gerek etik açısından tam donanımlı öğretmenlerin eğitim vermesi gereken özel eğitim alanına sertifika ile öğretmen geçirilmesi kanımızca uygun olmayacaktır.

            Diplomaya dayalı alan değişikliği anlaşılabilse bile, sertifikaya dayalı alan değişikliği çalışma barışını bozmakla beraber, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimlerini de sekteye uğratacaktır.

Bu bakımdan Bakanlığınız tarafından yukarıda belirtilen konu ile ilgili gerekli adımların atılarak Sertifikaya dayalı alan değişikliğinin engellemesi ve yapılacak çalışmalar hakkında tarafımıza 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca bilgi verilmesi hususunda,

            Gereğini arz ederiz.